Kuinka valitsen sukset lapselle?
Haluaisitko hiihtää itse liian isoilla välineillä? Tuskin ja siksi myös lapsen välineitä valittaessa tulee kiinnittää huomiota niiden kokoon. Suksia valitessa kannattaa muistaa ensimmäisenä asiana, että ne eivät saa olla liian pitkät. Kasvuvaraa ei kannata hankkia liian paljon tai etenkin hiihtoa aloittavan lapsen hiihtäminen muuttuu haastavaksi.
Lapsen ensimmäiseksi sukseksi kannattaa hankkia perinteisen tyylin sukset. Perinteisen tyylin suksella lapsesi voi hiihtää perinteistä tyyliä, mutta kokeilla myös luistelutyyliä. Luistelusuksilla perinteisen tyylin hiihtäminen on tuskaisen ja mahdottoman välimaastosta.
Pienille lapsille on valmistettu suksia, joiden siteisiin menee suoraan lapsen talvisaapas. Näitä kannattaa hankkia perheen pienimmille, sillä ne on helppo laittaa jalkaan ja ottaa pois. Myös hieman tätä vanhemmille lapsille siteen tulisi olla helposti poistettavaa mallia, vaikka sukset voivat olla jo normaalien suksien valikoimista. Jos ja kun joskus hiihtäessä kaatuu, saa pikasiteillä sukset nopeasti pois ja takaisin.
Vanhemmille lapsille kannattaa hankkia sukset jo taitotason ja ominaisuuksien mukaan ja käyttää tarkempaa harkintaa esimerkiksi jäykkyydessä.
Muista lukea Sauvan pituus -oppaastamme helpot vinkit lasten hiihtosauvojen pituuden valintaan.
Pitopohjilla pääset alkuun
Vaikka pienimille lapsille on yleissuksia, joilla voi totutella hiihtoon, pitää ensimmäisten siteellisten kunnon suksien kohdalla miettiä, millaiset sukset haluaa ostaa. Pitopohjalliset sukset voivat olla hyvä vaihto etenkin ensikertaa suksille astuvalle lapselle.
Esimerkiksi pitokarvapohjallisilla suksilla saat hyvän varman pidon ja luiston, kunhan suksi on valittu oikein. Näin ollen voiteisiin ei vielä tässä vaiheessa tarvitse koskea ollenkaan. Muista, että heikomman luiston kanssa vielä pärjää, mutta jos sukset eivät pidä, lapsi kyllästyy todennäköisesti hiihtoon nopeasti!
Olennaista on ottaa huomioon:
- Suksen oikea pituus
- Sidetyyppi taitotason mukaan
- Pitopohjatko valintasi?
- Mieluummin pitoa kuin luistoa!
Lapsille myös suksipaketin ostaminen voi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto. Kannattaa tutustua VK:n tarjoamiin suksipakettivaihtoehtoihin!
Lasten sukset pituus
Lapsen sukset valitaan melko samoilla periaatteilla kuin nuorten ja aikuistenkin sukset, mutta kokoluokassa on pientä eroa. Aivan pienimmillä lapsilla suksien pituus on vielä paljon normaalia lyhempi ja ne saavat olla oikeastaan hiihtäjänsä pituiset. Muista, että kasvuvaraa ei ole syytä jättää liikaa, sillä se tekee hiihdosta epämiellyttävää ja raskasta!
Alla olevasta viitteellisestä taulukosta voit arvioida suksen pituutta lapsellesi. Taulukko on suunniteltu palvelemaan nimenomaan aloittelevia hiihtäjiä. Enemmän kokemusta hiihdosta omaaville lapsille voit lisätä taulukkoarvioihin noin viisi senttiä lisää.
Hiihtäjän pituus (cm) |
Suksien pituus (cm) |
90-100 |
90-100 |
100-110 |
100-110 |
115-120 |
125-130 |
120-125 |
130-135 |
125-130 |
135-140 |
130-135 |
140-150 |
135-140 |
145-155 |
Jos lapsen paino on hieman normaalia korkeampi, valitse noin viisi senttiä pidempi suksi. Jos taas lapsi on hieman normaalia keveämpi, ota noin viisi senttiä lyhempi suksi. Nyrkkisääntönä toimii, mitä painavampi lapsi on, sen pidempi myös suksi voi olla. Paino ja taitotaso siis kriteereinä pätevät lasten suksiin samalla tavalla kuin aikuisten suksiin.
Vanhempi lapsi on kasvanut suksistaan ohi viimeistään siinä vaiheessa, kun sukset ja hiihtäjä ovat saman pituiset. Viimeistään tässä vaiheessa tulisi hankkia uudet sukset. Kannattaa valita lapselle mieluummin hieman lyhempi suksi kuin liian pitkä.
Voit laskea lapsellesi sopivan suksen pituuden myös näillä laskureilla. Laskurit antavat hyvää suuntaa siihen, minkä pituinen suksesi tulisi olla:
Perinteisen tyylin suksi aloittelevalle lapselle: Hiihtäjän pituus + noin 10 senttiä.
Perinteisen tyylin suksi enemmän hiihtäneelle lapselle: Hiihtäjän pituus + 10-20 senttiä.
Lasten luistelusukset
Kun lapsi on oppinut hiihtämään perinteisellä tyylillä ja kokeillut perinteisen suksilla luistelua, voi olla aika miettiä myös luistelusuksien hankkimista. Jos laduilla näe lapsesi pääasiassa luistelevan, on se varmasti ajankohtaista. Vanhoja perinteisen suksia ei tarvitse hylätä nurkkaan, mutta luistelusukset auttavat luistelutyylin hiihtämisessä.
Luistelusuksien tarjonta alkaa muiden suksien tapaan jo melko pienille lapsille. Lapsen luistelusuksiin pätevät samat säännöt kuin muihinkin suksiin: oikea pituus ja jäykkyys ovat olennaisia, jotta hiihtokokemus säilyy mielekkäänä. Luistelusuksia varten joutuu opiskelemaan jo hieman voitelua, mutta onneksi luisteluvoitelun tekeminen on helppoa.
Voit lukea voitelusta lisää VK:n kattavasta suksien voitelu -oppaasta!
Luistelusuksien tulee olla hieman lyhemmät kuin perinteisen tyylin sukset. Alla olevilla laskureilla voit laskea hyvän arvion siitä, minkä pituinen lapsesi luistelusuksen tulisi olla:
Luistelutyylin suksi aloitteleville lapsille: Hiihtäjän pituus – 5-10 senttiä
Luistelutyylin suksi enemmän hiihtäneelle lapselle: Hiihtäjän pituus + 5-10 senttiä
Lasten pitopohjasukset
Pitopohjasukset ovat yksinkertainen ja helppohoitoinen suksivalinta aloittelevalle hiihtäjälle. Pitopohjasuksien pohja on rakennettu niin, että siinä on valmiiksi tehty pitoalue, joka hoitaa pidon, eikä suksi lipsu. Vuosien varrella kehittyneet pitopohjasukset ovat nykyään hyviä myös luiston suhteen, ja oikein valitut pitopohjat myös luistavat silloin, kun niiden kuuluukin.
Pitopohjasuksisia on erilaisia: pitokarvasukset, nanotekniikkaan perustuvat pitopohjat (Nanogrip ja Optigrip) ja Zero-sukset. Näistä vaihtoehdoista lapselle osuvimmat ovat pitokarvasukset tai nanotekniikkaan perustuvat sukset. Zero-sukset ovat hieman heikompi valinta lapselle, koska niiden kelialue on erittäin pieni.
Jos vanhemmilla ei ole kokemusta voitelusta, kannattaa lapselle käydä hakemassa pitopohjasukset. Laajimmalla kelialueella toimivat pitokarvasukset, jotka toimivat periaatteessa niin suvella kuin pakkasellakin. Myös nanosukset ovat nykyään hyviä laajemmalla kelialueella, mutta toimivat parhaiten hieman lämpimimmillä keleillä.
Pienimpien lapsien suksissa pitopohja voi olla myös yksinkertaisempi kuvio suksen pohjassa. Jyrsitty kuvio suksen pohjassa takaa riittävän pidon siinä vaiheessa, kun lapsi vielä ottaa ensiaskeleitaan hiihtoladulla.
Lasten sukset UKK
Minkä pituiset sukset lapselle tulee hankkia?
Mitä pienempi lapsi, sen lähempänä lapsesi kokoa sukset tulee olla. Hieman vanhemmilla aloittelevilla lapsilla perinteisen tyylin suksi voi olla noin 10 senttiä hiihtäjää pidempi. Vanhemmille lapsille sukset kannattaa valita yksilöllisemmin, ottaen tarkemmin huomioon myös muita ominaisuuksia kuin pituuden.
Paljonko lasten sukset maksaa?
Aivan pienten lasten suksipaketteja saa muutamilla kympeillä. Hieman vanhemmille lapsille löytyy suksia noin 50 eurosta ylöspäin aina hieman kalliimpiin kisamallisiin suksiin. Edullisimmat lasten luistelusukset maksavat noin sadan euron molemmin puolin.
Kuka valmistaa parhaat lasten sukset?
Lähes jokaiselta suksivalmistajalta löytyy oma valikoima myös lapsille. Vaihtoehtoja on paljon, joista valita. On henkilökohtainen asia, mikä niistä hiihtäjästä tuntuu parhaalta!