Pikalinkit tietopakettiin: Miksi ostaa työnnettävä ruohonleikkuri? - Millaisia työnnettäviä ruohonleikkureita on olemassa? - Polttomoottorilla -Akulla -Sähköllä -Työnnettävä ruohonleikkuri ilman moottoria -Keräävä -Biosilppuava -Heittävä - Työnnettävän ruohonleikkurin huolto
Miksi ostaa työnnettävä ruohonleikkuri?
Työnnettävä ruohonleikkuri sopii suurimmalle osalle pihoista. Pienemmillä pihoilla, kuten mökkipihalla, pärjää usein jopa ilman moottoria olevilla ruohonleikkureilla. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä isompi piha, sitä tehokkaamman ruohonleikkurin tulee olla.
Työnnettävän ruohonleikkurin etuja on useampia:
- Edullisempi hankintahinta kuin ajettavalla tai itsevetävällä ruohonleikkurilla
- Edullisemmat huoltokustannukset
- Kevyempiä käyttää ja huoltaa kuin ajettavat tai itsevetävät leikkurit
- Laatumerkeillä varaosia paljon tarjolla
- Helpompi käytettävyys esteisellä ja kaltevilla pihoilla
- Hyötyliikuntaa ja reippailua ulkoilmassa
- Soveltuu erinomaisesti pienille, keskikokoisille ja jopa isoille pihoille
- Eivät vaadi paljon säilytystilaa
Voit valita perinteisen polttomoottorikäyttöisen ruohonleikkurin tai akku- sähkökäyttöisen leikkurin omien tarpeidesi mukaan. Valintaan vaikuttaa luonnollisesti myös se, mitä virtalähteitä käyttökohteessa on käytettävissä. Vaihtoehtoina työnnettävälle leikkurille ovat itsevetävät leikkurit, robottileikkurit ja päältäajettavat ruohonleikkurit.
Millaisia työnnettäviä ruohonleikkureita on olemassa?
Työnnettäviä ruohonleikkureita voidaan jaotella eri tyyppeihin niiden moottorin mukaan. Ne voivat olla nykyisin akku- tai sähkökäyttöisiä tai toimia kokonaan ilman moottoria. Suurin osa työnnettävistä laitteista on kuitenkin polttomoottorilla varusteltuja.
Näitä kaikkia leikkurityyppejä saa ruohoa keräävänä, biosilppuavana ja ulosheittävänä versiona.
Polttomoottorilla
Polttomoottoristen ruohonleikkureiden isoina plussina on laitteiden tehokkuus ja leikkausvarmuus. Polttomoottorilla varustetut ruohonleikkurit käynnistetään usein vetonarusta ja laitteet toimivat bensiinillä. Moottori tarvitsee lisäksi öljyä ja muutenkin moottoria tulee huoltaa säännöllisin väliajoin. Polttomoottorileikkuri on äänekkäämpi ja ei ehkä se ekologisin vaihtoehto. Se vaatii myös tiettyjä vuosittaisia huoltotoimenpiteitä, joita ei ole syytä unohtaa.
Akkukäyttöiset
Akkukäyttöisen ruohonleikkurin etuja ovat turvallisuus (terät pysähtyvät heti, kun laitetta kallistetaan) ja hiljaisuus verrattuna polttomoottorileikkureihin. Ne ovat kuitenkin riippuvaisia akun tai akkujen kestosta. Mikäli laitteeseen ei ole mahdollista vaihtaa ladattua akkua, pitää akun latautumista odotella pahimmassa tapauksessa kesken nurmikon leikkuun. Akkukäyttöisten laitteiden huoltotoimenpiteet ovat murto-osa polttomoottorilla varustettujen ruohonleikkureiden vastaavista.
Sähkökäyttöiset
Voidaan verrata hyvinkin akkukäyttöisiin leikkureihin sillä erotuksella, että sähkökäyttöiset leikkurit ovat koko ajan virtalähteessä kiinni sähköjohdolla. Tällöin sinun ei tarvitse murehtia akun lataamisesta. Ne ovat myös hiljaisia ja ympäristöystävällisiä. Virtajohdon kanssa pelaaminen ja moottorin tehon riittävyys ovat sähkökäyttöisten leikkurien isoimmat miinukset.
Työnnettävä ruohonleikkuri ilman moottoria
Työnnettävä ruohonleikkuri ilman moottoria eli kelaleikkuri sopii ominaisuuksiensa puolesta pienemmälle pihalle ja kohteisiin, joissa ei ole sähköä. Käsikäyttöinen ruohonleikkuri on pienempien mökki- ja asuinpihojeniojen ekologinen vaihtoehto, sillä moottorina toimii laitetta työntävä käyttäjä eli sinä! Ilman moottoria toimiva työnnettävä ruohonleikkuri on myös lähes äänetön, joten se sopii erinomaisesti melkein mille tahansa pienemmälle pihalle.
Keräävät
Keräävät ruohonleikkurit keräävät nimensä mukaisesti leikatun ruohon laitteen säiliöön. Säiliön voi tyhjentää esimerkiksi biojäteastiaan tai kompostiin kompostoitavaksi. Haittapuolena on tyhjennysoperaatio ja hyvänä puolena leikkuuprosessin tuotoksen tehokas poisto nurmikolta. Näitä laitteita on tarjolla niin polttomoottori-, akku- kuin sähkökäyttöisissäkin laitteissa.
Biosilppuavat
Biosilppuava ruohonleikkuri hienontaa leikatun ruohon ja maassa olevat lehdet hienoksi silpuksi leikatessaan. Tuloksena on niin pieni silppu, että sitä ei tarvitse kerätä pois vaan se päätyy maahan ja ravitsee maaperää. Leikkauksen lisäksi ravitset samalla omaa nurmikkoasi.
Heittävät
Keräävä tai biosilppuava ruohonleikkuri voi olla samalla myös sivulle tai taakse heittävä ruohonleikkuri. Joissakin ruohonleikkureissa tämän vaihtoehdon voi saada erikseen toimintaan poistamalla keräyssäiliön tai avaamalla esimerkiksi biosilppuavasta ruohonleikkurista erillisen leikatun nurmikon poistoaukon. Haittapuolena voi olla iso määrä leikkuujätettä, joka tulee usein haravoida pois nurmikolta. Tätä ominaisuutta leikkurissa voidaan käyttää silloin, kun nurmikko on ehtinyt kasvamaan pitkäksi ja biosilppuava leikkaus ei leikkaisi nurmikkoa tarpeeksi lyhyeksi.
Työnnettävä ruohonleikkuri vertailu - ominaisuudet
Hyvä ruohonleikkuri omaa erinomaiset ominaisuudet nurmikonleikkuuseen. Ruohonleikkurin hankintaan kannattaa uhrata muutama hetki aikaa ja pohtia mitkä näistä ominaisuuksista on juuri sinulle ja muille koneen käyttäjille tärkeitä. Parhaimmillaan nurmikon leikkuu on suorastaan nautinto!
Aisa ja ohjattavuus
Minkälainen on ruohonleikkurin aisa? Ja minkälainen on leikkurin ohjattavuus? Työnnettävän ruohonleikkurin käyttömukavuutta nostaa aisan säädettävyys, tärinänvaimennus ja pehmustetut kahvat. Samoin aisan taittaminen tarjoaa mahdollisuuden varastoinnin pienempään tilaan. Mikäli ruohonleikkuri on painava, ohjattavuus voi olla paljon hankalampaa kuin selvästi kevyemmän laitteen ohjaaminen.
Pyörät
Nurmikonleikkuussa ruohonleikkurin yksi tärkeä ominaisuus on pyörät. Mitä isommat pyörät ruohonleikkurissa on, sitä helpompi laitetta on käsitellä nurmikolla. Monet laatumerkit, kuten Stihl, tarjoaa kitkattomia kuulalaakeroituja pyöriä leikkureihin.
Käynnistys
Polttomoottorilla varustetuissa nurmikonleikkureissa yleisin käynnistysmenetelmä on käynnistysnarusta vetäminen. Napista painamalla toimivaa sähköstarttia löytyy akku- ja sähköleikkureista. Akku- ja sähkökäyttöiset koneet ovat helpompia käynnistää, mutta jos polttomoottorikone on oikein huollettu ja käytettävä bensa on tuoretta, ei käynnistysvaikeuksia ole.
Terät, leikkaus ja leikkuukorkeuden säätö
Parhaissa ruohonleikkureissa on kestävät ja terävyyden hyvin säilyttävät leikkuuterät. Laadukkaat laitteet tarjoavat myös terän ja leikkuukorkeuden säädön, jonka kanssa on helppo operoida eripituisten nurmikoiden ja leikkuupinta-alojen kanssa. Laadukkaat ruohonleikkurit leikkaavat pitkään tasaisesti ilman isompia huoltotoimenpiteitä. Ota huomioon myös laitteiden leikkausleveys ja onko laitteeseen saatavissa vaihtoteriä.
Moottorin teho ja tilavuus
Moottorin teho on hyvä ottaa huomioon. Nyrkkisääntönöä on se, että tehokkaat ruohonleikkurit sopivat hyvin suuremmille nurmialueille ja usein tehokas moottori näkyy myös normaalia leveämpänä leikkuualana. Pienemmille pihoille riittää hieman matalatehoisempi laite.
Akkukäyttöisissä ruohonleikkureissa on myös tehokkaita laitteita, mutta tehokkaimmat laitteet ovat myös tehokkaita syömään akkua. Sähkökäyttöisissä ruohonleikkureissa jäädään tehoissa usein akkukäyttöisten ja polttomoottorilaitteiden varjoon. Tehokas polttomoottori on myös usein äänekkäämpi ja se käyttää enemmän bensaa.
Runko
Ruohonleikkurin runko ja materiaali ovat tärkeitä tekijöitä. Metallirunko on tukevaa tekoa ja teräsrunko kestää suojattuna ruostumisen. Rungon paino vaikuttaa luonnollisesti myös ruohonleikkurin käyttömukavuuteen. Ylipäänsä laitteen painoon kannattaa kiinnittää huomiota.
Ruohonheitto
Ruohonleikkurissa voi olla yhdistettynä useampi eri ruohonheittomahdollisuus. Laadukkaat ruohonleikkurit tarjoavat biosilppuavaa, sivulle heittävää ja keräävää ruohonleikkausta. Biosilppuavassa ruoho päätyy takaisin nurmikolle pienenä, ravitsevana silppuna. Keräävässä ruoho kerätään ruohonleikkurin omaan tyhjennettävään astiaan ja sivulle heittävässä mallissa ruohosilppu päätyy suoraan nurmikolle.
Akut ja lataus
Akkukäyttöisissä ruohonleikkureissa on hyvä kiinnittää huomioon akun kokoon ja latausaikaan. Mitä isompitehoinen akku, sitä pidempään sillä ajaa nurmikkoa. Yleensä tämä heijastuu myös latausaikoihin, isolla akulla on isompi latausaika. Kannattaa selvittää myös onko laitteeseen olemassa vara-akkuja joita voit ladata samalla, kun ajat akkukäyttöisellä ruohonleikkurilla. Leikkureilla, joissa akku on aina kiinni itse laitteessa, ei luonnollisesti voi jatkaa työskentelyä latauksen aikana.
Työnnettävän ruohonleikkurin huolto ja terän teroitus
Ruohonleikkuri vaatii säännöllistä huoltoa. Perushuolto kannattaa tehdä joko keväällä ennen laitteen käyttöönottoa tai syksyllä ennen ruohonleikkurin varastointia. Voit myös huoltaa laitteen syksyllä ja keväällä. Perushuoltoon polttomoottorilla varustetussa ruohonleikkurissa kuuluvat tulpan puhdistus ja mahdollinen vaihto, ilmansuodattimen tarkistus ja terän teroitus.
- Irroita sytytystulpan johto aina ennen ruohonleikkurin huoltoa. Näin moottori ei käynnisty vahingossa ja pyörivä terä ei aiheuta tapaturmaa.
- Löysytä ruohonleikkurin tulppa oikealla tulppa-avaimella ja ruuvaa tulppa irti. Puhdista sylinterin ympärystä.
- Puhdista ruohonleikkurin tulppa ja poista irtokarsta. Tarkista pitääkö ostaa uusi tulppa, mikäli vanhan tulpan kärkiväli on käytössä suurentunut liikaa.
- Poista kuivunut leikkuujäte ruohonleikkurin pohjasta. Uusissa ruohonleikkureissa on mahdollisuus liittää vesiletku ruohonleikkuriin ja hoitaa pesu helposti käyttämällä moottoria.
- Vaihda öljy vähintään kerran vuodessa. Ime vanha öljy pumpulla tai valuta öljy astiaan laitteen pohjasta. Lisää uusi öljy täyttöaukon kautta. Tarkista mitä öljyä laitteeseen tulee käyttää.
- Tarkista ilmansuodattimen kunto. Puhdista ilmansuodatin ja tarkista kaasuttimen kunto. Puhdista myös tarvittaessa ilmansuodattimen kotelo.
- Irrota ruohonleikkurin terä löystyttämällä pultti tai mutteri sopivalla lenkkiavaimella
- Teroita terä. Pienet teroitukset voit tehdä viilalla tai teroituskivellä, isompi teroitus kannattaa tehdä esimerkiksi smirgelillä. Voit myös terotuttaa terän huoltoliikkeessä tai vaihtaa terän kokonaan uuteen.
- Puhdista ruohonleikkurin osat huolellisesti estääksesi ruostumisen ja muut vauriot.
Työnnettävät ruohonleikkurit UKK
Kuinka valitsen työnnettävän ruohonleikkurin?
Vertaile tarjolla olevien ruohonleikkureiden ominaisuuksia ja mieti mitä niistä tarvitset eniten. Haetko isolle pihalle tehokasta ja kenties biosilppuavaa ruohonleikkuria? Haluatko lähes äänettömän akku- tai sähköleikkurin tai ilman moottoria toimivan kelaleikkurin? Ota huomioon kuka laitetta käyttää, miten iso leikattava alue on ja haluatko leikkuujätteen talteen tai mahdollisesti hyödyntää kasvussa. Suosi aina laatumerkkejä, kuten Stihliä ja Stigaa. Laatumerkkien laitteet kestävät pitkään ja löydät niihin varaosia helpommin.
Millaisia työnnettäviä ruohonleikkureita on olemassa?
Työnnettäviä ruohonleikkureita on käytännössä neljää eri päämallia. Polttomoottorilla varustettu ruohonleikkuri on yleisin. Akku- ja sähkökäyttöiset työnnettävät ruohonleikkurit ovat myös suosittuja. Käsikäyttöinen ruohonleikkuri on ilman moottoria toimiva kelaleikkuri.
Millainen on hyvä työnnettävä ruohonleikkuri?
Hyvä työnnettävä ruohonleikkuri sopii parhaiten käyttäjälle ja käytettävään kohteeseen. Isoille pihoille tehokkaampi polttomoottorileikkuri voi olla se paras vaihtoehto, pienemmillä pihoilla kyseeseen voi tulla akkukäyttöinen ruohonleikkuri tai esimerkiksi ilman moottoria toimiva leikkuri. Hyvä ruohonleikkuri on helppokäyttöinen laadukas, kestävä ja siinä on runsaasti leikkausta helpottavia ominaisuuksia.
Kuinka usein käsin työnnettävä leikkuri tulee huoltaa?
Huolla työnnettävä ruohonleikkuri vähintään kerran vuodessa, joko syksyllä tai keväällä. Vuosihuolto kannattaa tehdä huolella. Jokaisen ruohonleikkuun yhteydessä kannattaa suorittaa peruspuhdistus. Näin varmistat laitteen käyttökunnon seuraavalle kerralle ja pidennät samalla laitteen käyttöikää.
Mistä löydän työnnettävän leikkurin varaosia?
Kysy varaosia jälleenmyyjältäsi. Yksi nurmikonleikkuukoneen valintakriteeri tulee olla hyvä varaosien saatavuus. Laatumerkkeihin on myös hyvin varaosia tarjolla. Mikäli et itse pysty huoltamaan ruohonleikkuria perushuoltoa lukuun ottamatta, ota yhteys jälleenmyyjääsi tai huoltoliikkeeseen.
Mikäli sinulla on vielä kysyttävää työnnettävistä ruohonleikkureista, ota meihin rohkeasti yhteyttä!