(0) 0,00 €
Yhteensä
0,00 €

Luistimet / jääkiekkoluistimet

Luistimet ovat luisteluharrastuksen ja jääkiekkoharrastuksen tukipilari. Harrastitpa sitten aktiivisesti jääkiekkoa tai pelailet kaveriesi kanssa, antavat hyvät luistimet pohjan koko harrastukselle. Hyvillä ja oikeanlaisilla luistimilla pääset ottamaan kaiken ilon ja hyödyn irti vauhdikkaasta jääkiekkoharrastuksesta!

Pikalinkit: Yleistä tietoa luistimista - Jääkiekkoluistimet - Lasten luistimet - Kuinka valita luistimet - Luistinten käyttöönotto - Luistinten profilointi - Luistinten uunitus - Parhaat merkit - Jääkiekkoluistinten huolto - UKK

Luistimet yleistä tietoa

Luistimet voidaan jakaa käytännössä kolmeen pääkategoriaan: jääkiekkoluistimet, taitoluistimet ja pikaluistimet. Jääkiekkoluistimia käytetään nimensä mukaisesti jääkiekossa ja ne on muotoiltu ajatellen jääkiekkoharrastuksen tarpeita. Taitoluistimet, tai kansankielellä kaunoluistimet, ovat puolestaan taitoluisteluun tarkoitetut luistimet, jotka antavat optimaalisen lähtökohdan muun muassa jäällä tehtäviin hyppyihin ja piruetteihin.

Taitoluistimissa on jääkiekkoluistimia pidempi terä, jonka päässä on hampaat. Hampaiden tehtävänä on helpottaa jäällä tehtäviä temppuja ja esimerkiksi maahantuloa hypyistä. Jääkiekkoluistimissa terä on hieman lyhempi. Jääkiekkoluistimissa terän kaareva muotoilu mahdollistaa nopean luistelun eteen- ja taaksepäin. Jääkiekkoluistimet ovat kenkäosaltaan tiiviimpiä kuin taitoluistimet.

Lisäksi pikaluistelussa käytetään omanlaisiaan luistimia, joissa on pitkä terä. Pääasiassa pikaluisteluun on tarkoitettu klap-luistimet, joissa terä on kiinni luistimen kengässä ainoastaan etupäästä. Tätä paremman voiman siirron mahdollistavaa tekniikkaa käytetään usein myös retkiluistelussa, jossa taivalletaan pitkiä matkoja luistimilla auraamattomilla luonnonjäillä.

Jääkiekkoluistimia käytetään pääsääntöisesti myös muissa jäällä harrastetuissa joukkuelajeissa, kuten jääpallossa. Jääkiekkoluistimen ero massiivisella kentällä pelattavaan jääpalloon tarkoitettuun luistimeen on käytännössä se, että jääpalloluistimissa nilkkaa varten tehty läppä on poistettu. Tavoitteena on, että pelaaja pystyy suurempaan vauhtiin jokaisella potkulla.

Luistinten pääkategoriat:

  • Jääkiekkoluistimet
  • Taitoluistimet
  • Pikaluistimet

Jääkiekkoluistimet

Luistimilla saatava vauhti lienee yksi merkittävä syy jääkiekon suosioon urheilulajina. Luistelutaito merkitsee jäällä paljon, ja omaa urakkaansa sen opiskelussa voi helpottaa hyvillä luistimilla. Jääkiekkoluistin, eli hokkari, muodostuu terästä ja kenkäosasta, jotka molemmat tuovat oman ulottuvuutensa kunkin harrastajan luisteluun.

Terä ratkaisee osan luistimen tehokkuudesta. Kenttäpelaajan luistimissa terä on yleensä kaareva ja siinä on kanttaukset, mutta maalivahdin luistimissa terä on yleensä suora. Tämä helpottaa maalivahdin työskentelyä siten, että terävät potkaisut jäähän purevat paremmin, ja liikkuminen tolpalta toiselle on sulavampaa.

Jääkiekkoluistimet on valmistettu nahkasta, nylonista, muovista, muista synteettisistä materiaaleista ja metalleista. Kenkäosa on tehty kovaksi niin, että se suojaa käyttäjäänsä jalanalueelle kohdistuvilta iskuilta mahdollisimman hyvin. Kenkäosan päätä on yleensä vahvistettu eri menetelmin, jotta jalka olisi suojattu muiden pelaajien luistinten viilloilta. Jääkiekkoluistimien kenkäosa on yleensä käsitelty mahdollisimman hyvin vettä kestäväksi.

Jääkiekkoluistimen terät on valmistettu pääasiassa lämpökäsitellystä teräksestä (ruostumaton teräs), jonka kanssa joissa luistimissa voidaan käyttää muitakin metalleja, kuten kromia tai titaania.

Lasten luistimet

Pienimmille lapsille on olemassa lisäksi omia luistimia. Lasten luistimet ovat yleensä säädettäviä, joiden koko mukautuu jalan kasvun mukana. Kiinnitykset on rakennettu niin, että luistin tukee jalkaa, mutta ne ovat pehmeämpiä kuin tavalliset luistimet.

Lasten luistimissa voi olla myös valmiiksi rakennettuja lämpövuoria, jolloin villasukkia ei tarvitse yrittää mahduttaa luistimen sisään ulkojäille. Lasten luistimet on myös vapaamman kokomuotoilunsa vuoksi helppo laittaa lapselle jalkaan ja ottaa pois.

Kuinka valita luistimet

Jääkiekkoluistimia valitessa tärkein asia on sen istuvuus jalkaan. Hyvä sääntö on, että luistimet istuvat jalkaan hyvin silloin, kun nauhattomassa kenkäosassa on juuri se verran tilaa, että varvas ei osu kengän päähän. Nilkan pitää asettua hyvin paikoilleen, eikä kantapää saa liikkua. Nilkan pitää päästä kuitenkin liikkumaan hivenen eteenpäin niin, että se ei vaikuta luistelun tehokkuuteen.

Luistinten koko on yleensä hieman pienempi kuin normaali kengännumerosi. Pääsääntö on, että luistinten tulee tuntua jalassa tukevalta, mutta ne eivät saa puristaa liikaa. Näin luistelu tuntuu miellyttävältä. On hyvä myös muistaa, että uusiin luistimiin tottuminen vie aina hetken aikaa.

Nuorille ja lapsille luistimia hankkiessa tulee muistaa, että liian suuria luistimia ei saa ostaa, vaikka pienen kasvuvaran voi jättääkin. Jos kasvuvaraa on jätetty vähänkään liikaa, luistelu tuntuu kamalalta ja se ei edesauta nuoren kiekkoilijan kehittymistä luistelussa.Hanki luistimet ja jääkiekkoluistimet VK:lta

Luistimessa on koon lisäksi ilmoitettu erikseen lestin leveys. Lestin leveys tulee valita sen mukaan, millainen jalka pelaajalla on. Kapeammat lestit on tarkoitettu kapeammille jaloille ja levät lestit puolestaan leveämmille jaloille. On täysin henkilökohtaista, millainen lesti kiekkoilijalle sopii ja siihen kannattaa valintavaiheessa perehtyä.

Myös jääkiekkoluistimen kenkäosan jäykkyys vaikuttaa valintaasi. Ensimmäiset luistimesi tulisi olla melko pehmeät, sillä ne on aluksi miellyttävämmät pelata. Pehmeämmät luistimet ovat aloitteleville täysin hyvät, eikä nuori pelaaja tarvitse kaikkein jäykimpiä luistimia. On hyvä valita riittävästi jalkaa tukevat luistimet, mutta ne eivät saa olla liian jäykät. Jalkojen tottuessa luistimiin ja pelaajan kehittyessä, voi siirtyä jäykempiin luistimiin, joilla saa enemmän irti omasta luisteluvoimastaan.

Nyrkkisääntö on, että mitä kalliimpi luistin, sen jäykempi se on. Jäykempiin luistimiin käytetään eri materiaaleja, jotka nostavat hintaa suhteessa halvempiin ja pehmeämpiin luistimiin. Aloittelijan ei tarvitse ostaa kalliita luistimia, vaan edullisemmat ja pehmeämmät luistimet riittävät. Kovaan käyttöön kannattaa myöhemmässä vaiheessa hankkia hintavampia ja jäykempiä luistimia.

Nauhojen valinta

Luistimeen voi ostaa vahanauhat tai normaalit nauhat. Vahanauhoilla luistimet saa kiinni tiukempaan kuin perinteisillä nauhoilla. Aluksi kannattaa aloittaa normaaleilla nauhoilla ja siirtyä myöhemmin vahanauhoihin, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Terien valinta

Luistinten terä on yleensä ruostumatonta terästä ja pääsääntöisesti terät kestävät pitkään, eikä esimerkiksi junioripelaajalle hankittavien luistimien tarvitse olla vaihtoterälliset. Teriä on lähes mahdoton kuluttaa juniorikiekkoilussa loppuun ennen kuin nuori pelaaja on kasvanut niin paljon, että uudet luistimet tulevat ajankohtaisiksi. Jos pelaa aikuisena paljon esimerkiksi sarjapelejä, vaihtoterälliset luistimet voivat olla hyvä vaihtoehto.

Luistinten käyttöönotto

Kun olet löytänyt itsellesi hyvin istuvat ja sopivat luistimet, tulee luistimet laittaa pelikuntoon. Tehtaalta tullessa luistimia ei ole teroitettu, vaan ne täytyy teroittaa erikseen. Monet urheiluliikkeet teroittavat luistimia ja silloin tällöin pipolätkää pelaaville pelkkä teroittaminenkin riittää alkuun.

Luistinten oston jälkeen tee:

  • Teroitus
  • Profilointi
  • Uunitus (jos haluat)

Luistinten profilointi

Luistimen terän ura määrittää, miten luistin käyttäytyy. Mikäli haluat luistimellasi mahdollisimman pitkän liu’un, tulisi luistimen terässä olla mahdollisimman vähän urasyvyyttä. Jos taas haluat kaartaessa maksimaalisen hyvän pidon, pitää luistimen terässä olla mahdollisimman syvä ura.

Vaikka pelkällä teroittamisella voi suunnata pihajäille pelaamaan pipolätkää, on suositeltavaa myös muotoilla luistimet tässäkin tilanteessa, eli tehdä luistimille profiili. Luistimen profiili on muotoiltu tukemaan käyttäjänsä ominaista luistelutekniikkaa tekemällä luistimen liukupinnasta käyttäjällensä optimaalisen. Profiloinnissa luistimen terän kaarevuutta suurennetaan tai pienennetään käyttäjänsä luistelutyylin mukaisesti. Profiilin teko luistimeen onnistuu niin ikää useimmissa urheiluliikkeissä.

Luistinten uunitus

Jos luistimesta haluaa paremmin itselle sopivan, niille voi tehdä myös uunituksen, jolla luistin muotoutuu omalle jalalle nopeammin. Uunituksessa luistimet käyvät lyhyen ajan uunissa, jonka jälkeen ne puetaan päälle ja ne hakevat käyttäjänsä muotoa paremmin. Uunitus on paras käydä tekemässä urheiluliikkeissä.

Teroittaminen, profilointi ja uunitus ovat melko edullisia toimenpiteitä, joista erityisesti teroittamiseen ja profiiliin kannattaa panostaa. Ne tekevät uusista luistimista heti mielekkäämmät pelata ja palvelevat omaa luistelutapaasi.

Parhaat merkit

Maailman suurimpia jääkiekkoluistinten valmistajia ovat Bauer, CCM ja True, joiden luistimia on löydettävissä jokaisesta luistimia myyvistä liikkeistä. Maalivahdit suosivat usein Graf-merkkisiä luistimia, jotka soveltuvat tarkoitukseen parhaiten.

Näiden valmistajien valikoimista löytyy vasta-alkajien tarkoituksiin sopivia luistimia, mutta myös ammattilaisille sopivia luistimia. Suurin osa ammattilaisista käyttää nimenomaan näiden kolmen valmistajan luistimia, erityisesti Bayerin ja CCM:n luistimia.

Tunnetuimmat jääkiekkoluistinvalmistajat:

  • Bauer
  • CCM
  • True
  • Graf

Jääkiekkoluistinten huolto

Kuten muidenkin jääkiekossa käytettävien varusteiden huoltaminen, myös luistinten huoltaminen on tärkeä osa harrastusta. Erityisesti teristä kannattaa pitää huolta, sillä ne ovat herkimmät vahingoittumaan. Jos kävelet pihajäillä epätasaisella alustalla ilman suojia, ovat terät todennäköisesti teroituskunnossa jo sen jälkeen.

Teräsuojat on hyvä pitää päällä, vaikka pukukopista jäälle olisi tehty kumimatto. Teräsuojat on hyvät olla myös varustelaukussa niin, että terät eivät riko muita varusteita ja toisaalta terät eivät kärsi osumista. Jäältä tulon jälkeen terät pitää kuivata ja pyyhkiä, etteivät ne lähde ruostumaan. Älä jätä luistimiin suojia, kun ne eivät ole käytössä harjoituksissa tai pelissä. Näin kosteus ei pääse varastoitumaan suojan ja terän väliin.

Myös teräsuojat on toisinaan hyvä pestä välttääkseen niihin kertyvän lian. Luistimet kannattaa kuivattaa heti jäiden jälkeen, jolloin kenkäosa pääsee kuivumaan.
Luistinten teroitus tulee tehdä tasaisin väliajoin. Luonnonjää kuluttaa terää enemmän ja mikäli pelaat myös hallissa, tulisi luonnonjäällä pelaamisen jälkeen luistimet teroittaa.

Hallijäällä luistimet kestävät muutamia kertoja, mutta ne on syytä silti teroittaa tasaisesti. Harrastelijan teroitusväli voi olla pidempi, mutta viimeistään noin kymmenen käyttökerran jälkeen myös harrastajan olisi hyvä käydä laittamassa terät kuntoon. Terän profilointia kannattaa seurata ja teroitusmääristä riippuen profilointi kannattaa uusia, mikäli haluttu profiili alkaa tuntua häviävän.

Luistinten sisäpuhdistamiseen hajuista on olemassa erillisiä aineita, jotka hävittävät hajut kenkäosasta.

Luistimet UKK

Miten valitsen luistimet?

Tärkeintä luistimessa on hyvä istuvuus. Aloittelijalle sopii pehmeämpi luistin, josta voi asteittain siirtyä jäykempiin luistimiin sitä mukaa, kun oma luistelu kehittyy.

Miten valitsen luistimet lapselle?

Pienimmille lapsille on olemassa kokoon mukautuvia luistimia. Hieman vanhemmille lapsille kunnon luistimet ovat paikallaan. Tärkeää on hankkia tukevat luistimet, eikä jättää liikaa kasvuvaraa, sillä ne haittaavat merkittävästi luistelua (ja siinä kehittymistä) ja tuntuvat epämukavilta.

Paljon hyvät jääkiekkoluistimet maksavat?

Aloittelija ja vähemmän harrastava saa hyvät luistimet edullisesti. 100-200 eurolla saat erittäin hyvät luistimet, jotka kestävät etenkin aikuisella harrastelijalla pitkään. Ammattimaisemmat luistimet maksavat noin 700:sta eurosta ylöspäin, mutta tällaiset luistimet on tarkoitettu kokeneemmille pelaajille.

Kuinka usein luistimet tulisi teroittaa?

Muutaman kerran viikossa jäällä käyvälle harrastajalle riittää teroitus parin viikon välein, mutta vähintään kerran kuukaudessa. Jos terä on ottanut kolhuja esimerkiksi sorasta tai muusta huonosta pinnasta, on terät syytä teroittaa heti. Luistinten terästä näkee melko helposti, jos se on vaurioitunut ja tilannetta kannattaa seurata. Jos käyt silloin tällöin ulkojäillä, kerran kaksi talvessa riittää.

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK