Luistelusuksen valinta
Perinteisen tyylin suksessa painotetaan paljon sen jäykkyyttä, jotta pitoalue toimi hiihtotyylille ominaisesti oikein. Luistelusuksien kanssa jäykkyys ei ole aivan yhtä tarkkaa kuin perinteisen suksella, mutta siihen on silti syytä laskea painoarvoa, eikä mitä vain suksea voi ottaa. Aivan liian löysä suksi on aivan liian löysä suksi myös luistelutyylissä, ja sellainen heikentää hiihtosuoritusta.
Käytännössä luistelutyylin suksia olisi hyvä löytyä kaksi paria suksiboksista hiihtolomalle suunnatessa, joissa jäykkyys ominaisuutena taas nousee esiin. Kovalla hiihtoalustalla suksen ja sen kärjen tulee olla hieman jäykempi, että se pitää hiihtosuoritusta tehdessä. Jos taas alusta on pehmeämpi voi olla puolestaan rennompi, että sukset ja suksen kärki eivät ohjaa suksea liikaa, eivätkä aiheuta vaikeuksia hiihdossa.
Painealueen määrittäminen ja vaikutus
Luistelusuksessa korostuu myös painealueen merkitys. Painealue on se alue suksen pohjaa, mihin kohdistuu suurin osa hiihtäjän ponnistuksen aiheuttamasta voimasta. Käytännössä painealue on samalla alueella kuin perinteisen suksessa pitoalue, ja näin ollen se löytyy noin suksen keskivaiheilta.
Painealueella on vaikutusta siihen, millainen luisto suksessa on. Jos valinta ei ole osunut kohdalleen, et saa suksen ominaisuuksista kaikkea potentiaalia irti.
Painealue on helppo selvittää paperitestillä. Painealueen pituus on noin 5-20 senttiä.
Näin teet paperitestin:
Hiihtäjä asettuu suksien päälle, varaten painonsa tasaisesti kummankin suksen päälle tasaisella alustalla. Tässä tilanteessa suksen keskivaiheille pitäisi jäädä alue, jossa paperi mahtuu liikkumaan. Tämä alue ei siis osu jatkuvasti ladun pintaan hiihtäessäsi. Tämä alue on painealue.
Kovalla alustalla suksen painealueen tulee olla lyhempi. Jos taas haluat yleissuksen, joka toimii useammalla kelialueella, täytyy painealueen olla hieman pidempi ja kevyempi. Näin ollen saat parhaan mahdollisen tuloksen irti suksestasi.
Luistelusuksia hankkiessa kannattaakin siis miettiä moneen alustaan sopivan yleisen suksen lisäksi kovalle alustalle tarkoitettu luistelusuksi.
Luistelusuksissa voiteluosaamistakin tulee jo olla, joten kannattaa ottaa se seikka huomioon. Suksien voiteista ja voitelusta voit lukea enemmän kattavasta voiteluoppaastamme!
Luistelusukset harrastajalle
Yleensä hiihtäjä siirtyy luistelusuksiin hiihdettyään ensin ainakin tovin perinteisen tyylin suksilla, luistelua kokeillen. Jos ostaa ensimmäisiä luistelusuksiaan, kannattaa hankkia yleismalliset luistelusukset, eli luistelusukset puolikovalle alustalle. Niillä pystyt hiihtämään useimmissa olosuhteissa melko hyvin ja pääset totuttelemaan luistelusuksen käyttäytymiseen.
Yleissukset on myös sikäli hyvät, että pitkillä hiihtomatkoilla saattaa tulla vastaan niin pehmeää kuin kovaakin alustaa. Et välttämättä saa täysin optimaalista suoritusta irti molemmilla alustoilla, mutta suksesi on kuitenkin molemmille alustoille melko hyvä.
Luistelusuksessa myös aloittelija voi panostaa enemmän sukseen niin halutessaan. Perinteisen kisasukset ja aktiiviharrastajien sukset ovat yleensä liian jäykkiä aloitteleville, mutta luistelussa voit hankkia heti alussa hieman tasokkaammat välineet. Se on vain sinusta kiinni!
Hintahaitari luistelusuksissa liikkuu noin sadasta eurosta 500 euroon ja siitä kalliimpiin kisasuksiin.
Luistelusukset aktiiviharrastajalle
Aktiiviharrastajan kannattaa hankkia yleissuksen lisäksi myös erityisesti kovalle alustalle tehdyt sukset. Tällaiset sukset tulisi olla jäykät ja profiililtaan korkeammat kuin yleissukset. Kovalle alustoille tarkoitetuissa luistelusuksissa painealue on lyhempi kuin yleissuksessa tai pehmeälle alustalle tarkoitetussa suksessa.
Aktiiviharrastaja voi panostaa halutessaan jo kisasukseenkin. Kisasuksella hiihtäminen ei pitäisi aktiiviharrastajalle tuottaa enää tuskaa, vaan saat todennäköisesti siitä irti melko hyvin kaikki ominaisuudet. Hintalappu voi kasvaa, mutta miellyttävällä latukokemuksella se maksaa itsensä takaisin!
Luistelusukset kilpahiihtäjälle
Kilpahiihtoon tarkoitettuja luistelusuksia löytyy laaja valikoima. Kilpahiihtäjältä löytyy yleensä useammat parit eri keleille ja alustoille. Nämä kaikki painottavat hiihtäjän henkilökohtaisia ominaisuuksia kulloisessakin kisaolosuhteessa. Kilpahiihtäjä huoltojoukkoineen tietää, mitä etsii.
Luistelusuksien oikea pituus
Perinteisen tyylin suksien pituus on hieman pidempi kuin hiihtäjä itse on, mutta luistelusuksien pituus on lähempänä hiihtäjän omaa pituutta. Jos vertaa hiihtäjän perinteisen sukseen, luistelusuksi on noin 10 senttiä perinteisen suksea lyhyempi. Hyvä nyrkkisääntö aloittelijalle on, että luistelusuksi on noin 10-15 senttiä hiihtäjää pidempi, mutta luistelusukset voivat olla myös tätä lyhyemmät.
Aloittelijan kannattaa valita hieman lyhyempi luistelusuksi ja kokeneempi latukävijä voi taas etsiä itselleen suosituksia hieman pidemmät sukset. Kaikki riippuu henkilökohtaisista ominaisuuksistasi. Ja jos olet esimerkiksi hyvin atleettinen harrastelija, voi pidemmät sukset tulla jo alussa kysymykseen.
Lisää luistelusuksen pituuden valinnasta voit lukea kattavasta suksien pituuden valintaan keskittyneestä oppaastamme!
Luistelusuksien oikea jäykkyys
Luistelusuksessa jäykkyys vaikuttaa suurelta osin sen kelialueeseen. Käytännössä luistelusuksessa ei tarvitse niin paljon miettiä sitä, millainen päivän sää on ja mitä taivaalta tulee, vaan enemmänkin sitä, millainen pohja laduilla kulloisessakin olosuhteessa vallitsee.
Todennäköisesti harrastelijana etsit yleissuksea, joka toimii melko hyvin sekä pehmeällä että kovalla alustalla. Yleissuksi on hieman kovan alustan suksea pehmeämpi, mutta sillä on suuntavakautta riittävästi myös kovemmille alustoille. Yleissuksi on myös profiililtaan hieman matalampikaarinen kuin kovan alustan korkeakaarinen suksi.
Pehmeän alustan suksi on jäykkyydeltään pehmeä ja siten myös kevyt, jolloin suksella pystyy etenemään myös sohjoisessa kelissä. Kovan alustan suksessa puolestaan suksen profiili on kaarevuudeltaan korkeampi ja se on melko jäykkä.
Perinteisen tapaan myös luistelusuksissa aktiivisuustasosi määrittelee myös sen, millainen suksesi jäykkyys tulisi olla. Jos olet kilpahiihtäjä tai muuten paljon hiihtävä harrastaja, voit valita hieman jäykemmän suksen, joka tukee todennäköisesti paremmin hiihto-ominaisuuksiasi. Harrastelija voi aloittaa löysemmällä suksella.
Parhaat merkit
Maailmassa on paljon suksivalmistajia, mutta muutamat kestosuosikit nousevat niin harrastajien kuin ammattilaistenkin suosioon. Suosittuja suksivalmistajia ovat muun muassa Fischer, Atomic, Rossingnol ja Salomon. Kotimaisista valmistajista johtavia on Peltonen.
Suksivalmistajia ovat muun muassa:
- Fischer
- Atomic
- Rossingnol
- Salomon
- Peltonen
- Madshus
- OneWay
Luistelusukset UKK
Millaiset on hyvät luistelusukset?
Hyvät luistelusukset on valittu oikealle alustalle ja ovat riittävän jäykät. Hyvät luistelusukset ohjautuvat hiihtäessä oikealla tavalla ja luistavat hyvin.
Mitä tulee ottaa huomioon luistelusuksia valittaessa?
Luistelusuksissa olennaista on selvittää, millaiseen käyttötarkoitukseen ne tulee. Luistelusuksi voi olla yleissuksi, joka kelpaa pääasiassa kaikille alustoille, mutta myös koville ja pehmeille alustoille erikoistuneesta suksesta voi tehdä valintaa makunsa mukaan. Tärkeintä on riittävä jäykkyys ja suksen sopivuus valitulle alustalle.
Paljon vapaan tyylin sukset maksavat?
Edullisimmillaan saat luistelusukset harrastamista varten noin sadalla eurolla. Kilpakäyttöön tarkoitetut luistelusukset saat noin 500 eurolla ja sitä kalliimmalla. Väliin mahtuu myös paljon erilaisia suksimalleja, jotka ovat hieman kilpasuksia edullisempia. Jopa aloittelija voi luistelusuksissa miettiä hieman kalliimpia malleja niin halutessaan.