Pikalinkit: Jääkiekkomailat yleistä tietoa - Maalivahdin maila ja kenttäpelaajan maila - Miten valita jääkiekkomaila? - Mailan pituus - Mailan jäykkyys - Lavan valinta - Jääkiekkomaila lapselle - Parhaat merkit - Jääkiekkomailan teippaus ja huolto - UKK
Jääkiekkomailat yleistä tietoa
Jääkiekkomailojen juuret ovat puumailoissa, mutta nykyään niitä ei enää ammattilaispeleissä nähdä, eikä kovin usein harrastelijoillakaan. Puumailoja ryhdyttiin aluksi vahvistamaan lasikuidulla, mutta nykyään mailat valmistetaan pääsääntöisesti täysin hiilikuidusta tai hiili- tai lasikuidun ja jonkin muun materiaalin yhdistelmistä (komposiittimaila). Nykyiset mailat ovat paljon vanhoja puumailoja kevyempiä ja siten myös käytännöllisempiä pelata.
Jääkiekkomailoja on erilaisia, joissa toisissa lapa on muotoiltu palvelemaan esimerkiksi terävää rannelaukausta tai hyvää kiekon käsittelyä. Toisissa mailoissa on enemmän pitoa, jolloin ne pysyvät paremmin käsissä vauhdikkaissa pelitilanteissa. Mailan kokonaisuuteen vaikuttavat muun muassa paino, materiaalit, pituus ja jäykkyys. Osa jääkiekkomailoista on myös rakennettu niin, että niiden lapa on vaihdettavissa vapaasti (irtovarsi ja irtolapa), mutta pääsääntöisesti mailat ovat yhtenäisiä.
Maailvahdin mailat ja kenttäpelaajan mailat
Kenttäpelaajalle ja maalivahdille on olemassa erilaiset mailat. Maalivahdin maila on lavastaan isompi, jolloin kiekon pysäyttäminen on sillä helpompaa. Maila on maalivahdilla kilpikädessä ja sitä pidetään torjunta-asennossa kiinni yhdellä kädellä. Maalivahdin mailat ovat useammin puisia kuin kenttäpelaajan mailat. Jopa ammattilaismaalivahdit käyttävät edelleen puisia mailoja.
Mailoissa on lavan käyryyden ja jäykkyyden lisäksi eroja myös siinä, missä on mailan kick point, eli sen taipumiskohta. Yksittäinen mailamalli saattaa näyttää ulkoisesti tismalleen samalta, mutta sen kick point voi olla eri: eli se kohta, missä maila tehokkaimmin taipuu. Alhaalla tai ylhäällä olevat taipumiskohdat palvelevat parhaiten tietynlaisia pelityylejä.
Yleisimmin maila taipuu eniten keskikohdilta, jolloin painaessa mailaa jäähän, taipuva maila antaa lisätehoa laukaukseen, hävittämättä kuitenkaan laukauksen tarkkuutta. Alhaalla oleva taipumiskohta mahdollistaa hieman nopeamman laukauksen, mutta laukauksen taakse ei tule aivan yhtä kovaa voimaa kuin keskeltä taipuvassa. Korkeammalla oleva kick point puolestaan antaa laukaukselle vielä lisää voimaa, mutta hidastaa laukauksen lähtöä ja vaikuttaa laukauksen tarkkuuteen.
Mailatyyppien karkea jako:
- Puumaila
- Komposiitti- ja hiilikuitumailat
- Maalivahdin maila
Miten valita jääkiekkomaila?
Jos olet pihajäillä silloin tällöin pyörähtävä harrastaja, puumaila voi olla sinulle kelvollinen työkalu. Puumailat ovat selkeästi komposiittimailoja edullisempia ja niitä saa muutamalla kympillä. Jos kuitenkin haluat lisätä harrastelijana mielekkyyttä pelaamiseen ja saada enemmän irti lajista, kannattaa investoida vähintään edulliseen komposiittimailaan. Aktiivipelaajille komposiitti- tai hiilikuitumaila on ehdoton työkalu.
Kun mailaa lähdetään valitsemaan, ensimmäisenä täytyy tietää pelaajan kätisyys. Jos pelaat vasen käsi alhaalla, valitset leftin mailan, jos taas oikea käsi alhaalla, valitset rightin mailan. Kaikkein pienimmille lapsille on olemassa myös mailoja, joissa kätisyyttä ei vielä ole, ja näin ollen lapsi pääsee pelaamaan kummalta puolen tahansa, hakien omaa kätisyyttään.
Mailoja on myös eri painoisia, johon vaikuttaa eniten se, mistä materiaalista maila on valmistettu. Yleensä kalliimmat mailat ovat myös kevyempiä, sillä ne on valmistettu kevyemmistä ja kalliimmista materiaaleista.
Mailoissa on myös erilaisia grippejä, joka kuvastaa mailan pinnan päällystettä. Grippi vaikuttaa siihen, miten paljon pitoa mailassa on. On pelaajan valittavissa, miten paljon pitoa mailaansa haluaa. Se on mailan muiden ominaisuuksien tapaan hyvin henkilökohtainen asia.
Mailan pituus
Seuraavaksi tulee miettiä, minkä pituinen maila on sopiva. Ei ole kiveen hakattua, minkä pituinen mailan kullakin pelaajalla tulisi olla. Esimerkiksi puolustajat voivat käyttää mailapuolustuksessa mieluusti pidempiä mailoja, jolloin ulottuvuus on parempi. Paljon kiekon kanssa viihtyvät taiturit saattavat puolestaan suosia lyhyttä mailaa, jolla kiekonkäsittely on hivenen helpompaa. Esimerkiksi monet salibandytaustaiset pelaajat käyttävät hieman normaalia lyhempää mailaa, totuttuaan lyhempään salibandymailaan.
Mailan pituuteen on kuitenkin olemassa nyrkkisääntö, joka antaa suuntaa mailan valintaan:
1. Seiso luistimet jalassa suorassa
2. Pidä mailaa pystyssä mailan lavan pää maassa niin, että se kulkee kehosi mukaisesti ylös päin
3. Mailan pään tulisi asettua leukasi kohdalle tai hieman sen alapuolelle
Yleensä ammattilaispelaajat käyttävät lyhempiä mailoja kuin tässä nyrkkisäännössä ohjeistetaan. Jotkut käyttävät myös ohjesääntöä pidempiä mailoja, mutta se on melko harvinaista. Optimi mailan pituus on kuitenkin henkilökohtaista ja muiden mailan ominaisuuksien tapaan itselle sopiva löytyy ajan ja kokeilun myötä.
Mailan jäykkyys
Mailan jäykkyyttä valitessa tulee miettiä erityisesti ominaisinta tapaasi laukoa. Jos lyöntilaukaus on juttusi, mailasi tulisi olla jäykempi. Jos taas olet tarkkoja rannelaukauksia lähettävä sniperi, kaikkein jäykin maila ei ole sinulle paras vaihtoehto. Karkeana nyrkkisääntönä voi pitää, että mailan jäykkyyttä osoittava Flex-luku on hieman suurempi kuin painosi. Jos olet vaikka 60-kiloinen nuori pelaaja, valintasi voisi olla INT jäykkyydellä 65 ja niin edelleen.
Jäykkyyden valintaan ulkopuolinen voi antaa vain suuntaa, mutta lopulta jäällä pelaava pelaaja tietää itse, mikä hänelle parhaiten sopii. Mitä enemmän pelivuosia on takana, sen selkeämmäksi käy, miten jäykällä mailalla haluaa pelata. Kaikkein nuorimpien pelaajien ei kannata edes tuijottaa jäykkyyttä liian paljon, sillä he vielä opettelevat laukomisen perusasioita.
Kannattaa myös muistaa, että kun katkaiset mailan oikean pituiseksi, se vaikuttaa mailan jäykkyyteen. Mitä enemmän mailasta katkaistaan, sen jäykemmäksi maila muuttuu.
Mailat on jaettu yleensä neljään kategoriaan:
- Youth (YTH, lasten mailat, noin 3-7-vuotiaat)
- Junior (JR, vanhempien lasten mailat, noin 7-12-vuotiaat)
- Intermediate (INT, nuorten mailat, noin 11-14-vuotiaat)
- Senior (SR, aikuisten ja vanhempien nuorten mailat, yli 14-vuotiaat).
Mailojen jäykkyys nousee loogisesti iän myötä. Karkeasti jäykkyyden voi jakaa seuraavasti käyttöiän ja painon mukaan:
Youth, 15-30 kg, Flex 25-40
Junior, 30-50 kg, Flex 40-50
Intermediate, 45-70 kg, Flex 55-75
Senior Mid, 70-78kg, Flex 80
Senior Regular, 78-90, Flex 85-90
Senior Stiff, 90+ kg, Flex 100+
Kuten aiemmin sanottua, kaikki taulukot ja arviot ovat kuitenkin vain suuntaa antavia. On hyvin henkilökohtaista, millainen jäykkyys kullekin pelaajalle sopii. Oikean mailan löytämiseen menee aikaa, mutta ennen pitkään sellainen löytyy sinullekin!
Lavan valinta
Mailan lavalla on suuri merkitys siihen, miten pääset toteuttamaan pelityyliäsi. Yksi tekijä on lavan ja varren kulma, eli niin sanottu lie-kulma. Oikea kulma auttaa kiekon kontrolloimisessa ja maksimoi laukaustesi voiman. Jos kulma on väärä, se vaikeuttaa pelaamista. Kulmia on erilaisia, mutta lie 5 on yleisin kulma aikuisten pelaajien käyttämissä mailoissa. Kannattaa ottaa huomioon, että kun mailaa katkaistaan, se vaikuttaa suoraan kulmaan ja siten myös pelituntumaan.
Lavan kulman lisäksi lavan käyryys vaikuttaa olennaisesti siihen, miten kiekko pysyy ”hanskassasi” ja miten kiekko lähtee lavastasi. Jokaisella mailavalmistajalla on omia lapamallejaan, joista osassa on haettu mallia ammattilaispelaajien lapamalleista ja nimetty heidän mukaansa. Ne antavat suuntaa, mille pelityylille maila voisi lapansa puolesta sopia. Osassa mailoja on numeroituja lapamalleja, joista voi hakea tarkempaa tietoa valmistajien omista taulukoista.
Lavan käyryyden sijainti ratkaisee sen, mihin käyttöön se on paras.
Käyryys lavan kannassa (Heel curve):
Hyvä erityisesti lyöntilaukauksille ja suoraan syötöstä laukomiseen. Mailan lavan päässä on näissä mailoissa tasainen pinta, joka helpottaa rystylaukauksia.
Käyryys kannan ja keskikohdan välissä (Mid heel curve):
Lavan kannasta alkavan käyryyden ja keskikäyrän välimalli. Antaa samoja etuuksia kuin lavan juuresta lähtevä käyryys, mutta vie sitä lähemmäs keskikäyryyden ominaisuuksia.
Käyryys lavan keskellä (Mid curve):
Yleisimmin lavan käyryys alkaa sen keskivaiheilta. Yleismalli, joka sopii kaikkiin pelitilanteisiin hyvin. On hyvä rannelaukauksille ja nopeille laukauksille. Kaareva lapa antaa hyvät ominaisuudet kiekonkäsittelyyn.
Käyryys lavan kärjessä (Toe curve):
Lavan käyrä kohta on vasta lavan kärjessä. Antaa erinomaisuudet ominaisuudet kiekonkäsittelyyn ja rannelaukauksiin.
Myös lavan peilillä on merkitystä. Tämä tarkoittaa sitä, miten lapa avautuu jäähän nähden. Lapa voi olla joko avoin tai suljettu. Avoin lapa avautuu jäästä ulos päin lavan päätä kohden, joka helpottaa kiekon nostamisessa. Avoin lapa on siis valintasi, kun haluat toimittaa kiekon ylämummoon. Suljettu lapa puolestaan alkaa kannasta samalla tavalla kuin avoin lapa, mutta kaartaa päästä jäätä kohden. Sulkeutuva lapa helpottaa muun muassa kiekon suojaamista.
Myös mailan kärki voi olla joko kulmikkaampi tai pyöreä. Pyöreä on näistä yleisin ja se auttaa kiekon käsittelyssä enemmän kuin kulmikas. Kulmikkaampi pää voi olla eduksi esimerkiksi kiekonriistotilanteissa tai kiekon kaivamisessa kulmatilanteissa.
Yleisistä mailamalleista löytyy harrastajille varmasti sopiva maila. Jos haluaa viedä mailamekaniikkansa pitkälle, voi tietyiltä valmistajilta tilata myös täysin kustomoituja mailoja. Kustomoidun mailan ominaisuuksia miettiessä pitää kuitenkin ymmärtää hyvin, miten mailan osat sopivat juuri omaan käyttöösi.
Jääkiekkomailan valinta lapselle
Jääkiekkomailoissa on paljon ominaisuuksia, mitkä tulee ottaa huomioon, mutta jos valitset lapsellesi ensimmäistä mailaa, ei koko palettia tarvitse suunnitella viimeiseen saakka. Vielä ominaista suuntaansa kentällä hakevalle lapselle sopii hyvin kultaisen keskitien mailat. Ehdottomasti tärkeintä lapsen mailan valinnassa on sen pituus.
Kun maila ulottuu korkeintaan leukaan asti tai hivenen sen alapuolelle, maila on hyvän mittainen. Liian pitkällä tai lyhyellä mailalla pelaava lapsi saattaa oppia esimerkiksi vääränlaisia tapoja luistelussa ja siten se voi vaikuttaa pelaamiseen kokonaisuutena. Mailan pituutta voi muuttaa lapsen kasvaessa sen mukaan, miten hän tykkää pelata.
Parhaat merkit
Yleisimmät jääkiekkovarusteiden valmistajat tekevät myös suurimman osan mailoista, jotka ovat käytössä myös korkeamman tason pelaajilla. Suosittuja jääkiekkomailojen valmistajia ovat:
Suomalaiset jääkiekkomailat
Suomalaisen mailavalmistuksen juuret ovat Titan-mailoissa, jota nähtiin aikoinaan muun muassa Wayne Gretzkyn käsissä. Vielä nykyäänkin Suomessa valmistetaan mailoja, mutta moderneilla tekniikoilla. Tunnetumpia suomalaisia mailavalmistajia nykyään ovat padasjokelainen Pama Hockey ja Lievestuoreella toimiva Tac-Stick.
Jääkiekkomailan teippaus ja muu huolto
Jääkiekkomailat kuluvat pelatessa ja on selvää, että jossain vaiheessa kestävyyden raja tulee vastaan. Harrastelepeleissä oikein teipattu ja hyvin pidetty maila voi kuitenkin kestää pitkänkin aikaa, mutta aktiivipelaajilla saattaa mennä monta mailaa kaudessa. Olennainen osa mailan huoltoa on pitää ehjä mailateippi lavassa koko ajan.
Lapavaha parantaa lavan pitoa ja estää lumen ja jään muodostumista lapaan. Myös mailan vartta varten on olemassa oma vahansa, joka lisää pitoa mailan varressa ja työkalu pysyy paremmin hanskassasi. Jos omistat puumailan, kannattaa sen säilyttämistä miettiä, sillä se on alttiimpi kosteus- ja lämpötilavaihteluille.
Jääkiekkomaila UKK
Mikä on optimi jääkiekkomailan pituus?
Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä mailan pituus on henkilökohtainen valinta. Perusnyrkkisääntö on, että mailan tulisi olla luistimet jalassa leukaan tai hivenen sen alapuolelle, jos et vielä tiedä ominaista pituuttasi.
Mikä on optimi jääkiekkomailan jäykkyys?
Jääkiekkomailan muiden ominaisuuksien tapaan jäykkyys on henkilökohtainen valinta ja se riippuu pelitavastasi. Esimerkiksi kovat lyöntilaukaukset lähtevät korkeammilla jäykkyyslukemilla paremmin, mutta tarkkuutta saa pienemmällä jäykkyydellä. Isompikokoisilla pelaajilla jäykkyys on keskimäärin pienempikokoisia pelaajia suurempi.
Paljon jääkiekkomaila maksaa?
Halvimmillaan puumailan voi saada muutamalla kympillä, eivätkä halvimmat komposiittimailatkaan maksa paljoa tätä enempää. Huippumailat liikkuvat muutamissa sadoissa euroissa.
Mistä materiaalista jääkiekkomailat valmistetaan?
Perinteisesti jääkiekkomailat valmistetaan puusta, mutta niitä käytetään yhä harvemmin. Nykyään mailat ovat täysin hiilikuitumailoja tai komposiittimailoja, jotka yhdistelevät eri materiaaleja.