Kuinka valitset karvapohjasukset
Karvapohjasuksissa pito syntyy, kun pohjassa oleva pitokarva osuu lumeen. Pitokarvat ovat vuosien varrella kehittyneet jatkuvasti paremmiksi ja nykyiset karvapohjasukset tarjoavat ja hyvän pidon todella laajalle kelialueelle. Siksi ne ovatkin mainio vaihtoehto hiihtoa aloittelevalle uudelle harrastajalle, kun tämä kaikki vielä tapahtuu ilman suksivoiteita ja voitelua.
Suksien valinnassa oikeaa jäykkyyttä ei voi koskaan painottaa liikaa, mutta karvapohjasuksissa oikea jäykkyys on ensiarvoisen tärkeä. Liian löysässä suksessa karvat osuvat lumeen, kun sinun pitäisi päästä liukumaan ja päinvastoin. Tämä tekee hiihdosta ainakin erittäin epämiellyttävää, jos ei mahdotonta.
Pitokarvan vaikutukset hiihtoon saadaan mukaan vain silloin, kun suksen jäykkyys on oikea. Tarvittaessa jäykkyyttä voi kokeilla myös paperitestillä muiden perinteisen suksien tapaan. Pitokarvasuksessa suksen keskikohta on taipuisampi kuin normaalissa perinteisen suksessa, joka takaa osaltaan myös hyvän luiston pidon lisäksi. Tämän osalta jäykkyys on myös olennaista.
Oikea jäykkyys valikoituu hiihtäjän painon ja aktiivisuustason mukaan. Mitä painavampi hiihtäjä tai mitä enemmän hiihtokokemusta ja hiihtoaktiivisuutta, sen jäykempi suksi pitäisi olla.
Karvapohjasukset hinta
Karvapohjasukset, kuten pitopohjasuksetkin, on tehty helpottamaan etenkin aloittelijan työtä suksihuollon parissa, eikä ikuisten pito-ongelmien ja luisto-ongelmien kanssa tarvitse painia enää entiseen tapaan. Karvapohjasukset saat hyvinkin edullisesti, mikäli olet aloittelemassa harrastusta ja haluat päästä hiihtoharrastuksessa alkuun. Karvapohjasuksia käyttämällä säästät ajan lisäksi myös suksien voiteluun käytettävissä suksivoiteissa.
Edullisimmallaan saat aikuisten aloittelijan karvapohjasukset noin sadalla eurolla ja ensisukset lapselle skinsuksista löytyvät tätäkin edullisemmalla hinnalla. Karvapohjaisia suksia on tehty myös kovempaan käyttöön aktiiviharrastajille ja jopa kisaladuille. Aktiivihiihtäjien suksia saat noin 300 eurosta ylöspäin ja ammattimaiseen käyttöön tehtyjä suksia 500 eurosta ylöspäin.
Karvapohjasukset paketti
Suksipaketit antavat aloitteleville hiihtäjille hyvän vaihtoehdon, jonka kautta saat latuvalmiin paketin käsiisi kokonaisuudessaan. Suksipaketteihin sisältyy suksien lisäksi suksien siteet ja monot sekä yleensä myös sauvat. Paketin sisällön voit valita itse makusi mukaan siten, että esimerkiksi suksien ominaisuudet ja monot ovat sinulle sopivat.
Suksipaketin hinta riippuu luonnollisesti sen sisällöstä: mitä kalliimpia välineitä, sen kalliimpi on myös suksipaketti. Paketissa hinta on kuitenkin huokeampi kuin silloin, jos ostaisit kaikki välineet erikseen.
Lasten ja nuorten suksipaketteja saa noin sadalla eurolla. Aikuisten hyvät aloittelijan suksipaketit alkavat noin 250 euron paikkeilta.
Karvapohjasuksien huolto
Vaikka karvapohjasukset ovat periaatteessa latuvalmiit suoraan kaupan hyllyltä, ne eivät kuitenkaan ole täysin huoltovapaat. Voiteet voit kuitenkin jättää suosiolla kaupan hyllylle, sillä niitä et välttämättä tarvitse.
Karvapohjasuksien pito perustuu suksen pohjassa olevaan pitokarvaan. On kuitenkin tärkeää, että pitokarvaa huolletaan tasaisin väliajoin. Pitokarvan puhdistamiseen on valmistettu siihen tarkoitettuja aineita, joilla pitokarvan voi putsata. Suksen pohjan muut alueet voit putsata normaalien suksien tapaan.
Tasaisella puhdistamisella ja huollolla pitokarvapohjaiset yleissukset toimivat yleensä hyvin laajalla kelialueella. Näin ollen pienellä huollolla sinulla on valmiina hyvät sukset läpi koko talven. Jos keli on sellainen, että jäätymiselle on suuri riski, kannattaa käyttää skinejä varten valmistettua jäänestoainetta.
Pitokarvan vaihto
Pohjan karva kestää melko pitkiä kilometrimääriä, mutta tarpeen tullen sen saa vaihdettua.
Vaihto onnistuu voitelurautaa käyttäen siten, että pohjassa olevaa karvaa lämmittää reilu 100-asteisella raudalla tasaisesti hetken, jonka jälkeen sen voi repiä irti. Ylimääräiset liimajäämät täytyy poistaa ennen uuden asettamista. Tämän jälkeen voit laittaa uuden pohjakarvan paikalleen ja painaa sen tasaisella vedolla lämpimällä voiteluraudalla paikalleen.
Pitokarvasukset kesäsäilytykseen
Keväällä pitokarvasukset vaativat vain pienen operaation kesäteloille laittamiseksi. Pitokarva kannattaa puhdistaa sitä varten tehdyillä aineilla. Myös luistopinnat kannattaa putsata ylimääräisestä liasta esimerkiksi messinkiharjalla. Luistoalueet kannattaa myös lian poistamisen jälkeen suojavahata, johon käy esimerkiksi tavallinen luistovoide.
Muuten voit varastoida pitokarvasukset muiden suksien tapaan. Muista varastoida sukset niin, että ne eivät ole liiallisessa puristuksessa kesän yli ja ovat melko tasalämpöisessä tilassa.
Miksi karvapohjasukset eivät luista?
Skin-suksen hoitoaineilla yleensä myös suksen luisto paranee huomattavasti. Karvapohjasuksen luistoalueen voi kuitenkin voidella perinteiseen tapaan luistovoiteilla, jos tuntuu siltä, että luistoa ei tahdo löytyä.
Jo karvapohjasuksea valittaessa tulee kiinnittää huomiota suksen jäykkyyteen ja runkoon. Erityisesti, jos olet painavampi hiihtäjä, on mahdollista, että pitokarva ei osu oikeaan aikaan lumeen, jos suksi on liian löysä. Jos karva osuu lumeen liian aikaisin, suksi ei luista kunnolla ja hiihtäminen hankaloituu.
Siteen siirtäminen voi ratkaista ongelmat
Skinin pito- tai luisto-ongelmia voi yrittää ratkaista ensin sidettä siirtämällä, mikäli se on suksessasi mahdollista. Erityisesti jäykemmissä suksissa tämä voi vaikuttaa huomattavasti suksen pitoon ja luistoon varsinkin, jos keliolosuhteet ovat haastavat. Harrastelijankin kannattaa opetella taitopankkiinsa suksisiteen siirtäminen. Se ei ole vaikeaa, mutta voi parhaimmassa tapauksessa pelastaa sunnuntain hiihtoretken!
Selvität testailemalla parhaiten sen, miten suksen käyttäytyminen muuttuu siteen paikan mukaan. Kannattaa myös tarkastaa, miten pitokarva on aseteltu suksen pohjaan. Se tulisi olla noin keskivaiheilla suksea ja sen tulisi ottaa lumeen vain silloin, kun painosi siirtyy sille sukselle.
Parhaat pitokarvapohjasukset (skin)
Maailmassa on paljon suksivalmistajia, mutta muutamat kestosuosikit nousevat niin harrastajien kuin ammattilaistenkin suosioon. Yksi pitokarvapohjasuksien valmistamisen edelläkävijä on kotimainen Peltonen, jonka valmistamista suksista jo suurin osa on pitokarvasuksia. Myös monet muut suositut valmistajat valmistavat pitokarvasuksia: muun muassa Fischer, Atomic ja Salomon.
Suksivalmistajia ovat muun muassa:
- Fischer
- Atomic
- Rossingnol
- Salomon
- Peltonen
- Madshus
- OneWay
Karvapohjasukset UKK
Millä nimillä pitokarvapohjasuksia kutsutaan?
Pitokarvapohjasukset tunnetaan parhaiten nimellä skinit tai skinsukset. Nimi tulee suksen pohjassa olevasta pitokarvasta, joka on levitetty pitoalueelle normaalin pitovoitelun sijaan. Pitokarva tuo pidon sukseen, ja se toimii todella hyvin monella kelialueella.
Kuinka valitsen karvapohjasukset?
Pitokarvasuksia valitessa tulee ottaa huomioon samat seikat kuin normaaleja perinteisen tyylin suksia valittaessa. Suksen tulee olla riittävän jäykkä, johon vaikuttaa fyysisten ominaisuutesi lisäksi muun muassa aktiivisuustasosi. Harrastelija voi aloittaa edullisemmilla suksilla, mutta karvapohjasuksia on tehty myös aktiivisten hiihtäjien tarpeisiin.
Kuka valmistaa parhaat karvapohjasukset?
Kotimainen Peltonen on ollut pitokarvasuksien johtavia valmistajia läpi niiden historian. Myös kansainvälisiltä valmistajilta, kuten Fischeriltä, Salomonilta ja Atomicilta löytyy hyvät omat valikoimat pitokarvasuksia.
Paljon karvapohjasukset maksavat?
Aloitteleva hiihtäjä saa pitokarvasukset noin sadalla eurolla, ja juniorit ja nuoret hieman tätä halvemmalla. Aktiiviharrastajille ja kilpaharrastajille on olemassa kalliimpia malleja, jotka sopivat kovempaan hiihtokäyttöön.