Suksisiteet - NNN-siteet - SNS-siteet - Prolink-siteet - Suksisiteiden asentaminen - Suksisiteiden vaihtaminen ja säätäminen - UKK
Suksisiteet
Markkinoilla on kaksi pääsidetyyppiä: NNN ja SNS. SNS on Salomonin kehittämä oma sidetyyppi, johon käy sille tarkoitetut monot. NNN on puolestaan norjalaisen Rottefellan kehittämä sidetyyppi, johon käy siihen tarkoitetut monot. Käytännössä nämä sidetyypit ovat olleet pitkään kilpailijoita keskenään, joka on tietyissä tilanteissa voinut aiheuttaa harmaita hiuksia hiihtoharrastajalle.
Vuonna 2016 Salomon julkaisi tähän ongelmaan ratkaisuksi Prolink-siteen ja Prolink-monot, jonka myötä samoilla monolla voi hiihtää käytännössä katsoen kaikilla suksilla. Salomonin Prolink-malli on helpottanut nyt muutamia vuosia hiihtäjien side- ja monomietintöjä. Myöhemmin julkaistiin myös Turmanic-sidejärjestelmä, joka on niin ikään yhteensopiva NNN-siteiden kanssa.
Kannattaa siis huomioida, että SNS on omanlaisensa järjestelmä, johon sopii vain SNS-monot! Muuten kaikki siteet ja monot ovat keskenään yhteensopivia.
SNS on hiljalleen hiipuva sidejärjestelmä, kun muut siteet ja monot ovat keskenään yhteensopivia. Toistaiseksi SNS-siteitä ja monoja vielä kuitenkin saa.
Suksiside vaikuttaa omalta osaltaan myös hiihdon mielekkyyteen. Sidejärjestelmän ja monon kautta saat tuntuman latuun ja on henkilökohtainen makuasia, millaisen sen haluat olevan. Se on asia, joka selviää sinulle hiihtokilometrien varrella. Perinteisen tyylin suksiin ja luistelutyylin suksiin on hieman omanlaisensa siteet ja siteitä on saatavilla harrastelijamalleina ja pro-malleina.
NNN-siteet
NNN-siteet nostivat vuosi vuodelta suosiotaan ja ovat nyt vallitseva sidetyyppi markkinoilla. NNN-siteet kiinnitetään sukseen NIS-levyllä, johon NNN-sidejärjestelmä asennetaan. Levyn etuna on se, että sen avulla on helppo säätää siteen paikkaa suksessa ja näin ollen helpottaa suksen toimivuuden säätämistä.
NNN-sidetyypille löydät monoja muun muassa Fischeriltä ja Rossignolilta.
SNS-siteet
SNS on Salomonin oma sidetyyppi, joka toimii ainoastaan SNS-monojen kanssa. Hiljalleen hiipuvalle sidetyypille saa edelleen monoja ja uusia siteitäkin, mutta ne ovat vähenemään päin.
SNS-sidetyypille löydät monoja muun muassa Salomonilta ja Atomicilta.
Prolink-siteet
Prolink on Salomonin kehittämä sidetyyppi. Prolink-monot sopivat yhteen kaikkien muiden sidetyyppien kanssa paitsi SNS-siteiden kanssa. Korvannee Salomonin monoissa lähivuosina SNS-siteet ja SNS-monot kokonaan.
Prolink-sidetyypille monoja löydät Salomonilta ja Atomicilta.
Suksisiteiden asentaminen
Suksisiteiden vaihtaminen ja asentaminen ei ole kotonakaan vaikea operaatio. Siteet ovat kiinni suksessa ruuveilla, joilla ne saa helposti vaihdettua sukseen.
Siteen paikka suksessa on suunnilleen sen keskikohdalla. Siteen sijainti vaikuttaa myös suksen käyttäytymiseen, jos side on asennettu etupainoisesti tai takapainoisesti. Siteen paikalla voi vaikuttaa muun muassa suksen pitoon ja muihin ominaisuuksiin.
Kannattaa aloittaa suksen keskivaiheilta ja jos ei esimerkiksi karvapitopohjainen suksi ei tahdo luistaa, voi siteen paikka olla väärä, jolloin pitokarva ottaa latuun silloin, kun sen pitäisi luistaa. Tällöin siteen paikkaa voi koittaa muuttaa, ja siten parantaa suksen toimivuutta. Ja kun siteet on saatu paikalleen,voit valita suksivoiteet ja lukea kuinka suksen voitelu onnistuu.
Suksisiteiden vaihtaminen ja säätäminen
Jos vaihdat esimerkiksi suksesi vanhan SNS-siteen uuteen Prolink-siteeseen, kannattaa kiinnittää asiaa erityistä huomiota. Vanhan siteen reiät tulee mieluusti täyttää muovitapeilla, jolloin kosteus ei pääse vaikuttamaan sukseen. Sukseen voi vaihtaa siteen muutamankin kerran tarpeen tullen.
Kannattaa myös vaihdossa huomioida, että uuden siteen reiät pitää porata hieman erilleen vanhan siteen rei’istä. Jos reiät ovat aivan vierekkäin, tulee tämä todennäköisesti ongelmaksi ennemmin tai myöhemmin.
Suksien siteet UKK
Kuinka valitsen suksien siteen?
Suksien siteen valinta seuraa yleensä valitsemaasi monoa, joka tuntuu jalassa mukavalta ja sopivalta. Kunhan olet löytänyt aluksi hyvän monon, voit valita sille yhteensopivan siteen. Siteissä ei ole radikaaleja eroja niiden ominaisuuksien puolesta. Tärkeintä on, että mono ja side sopivat yhteen.
Paljon suksisiteet maksavat?
Suksisiteet eivät ole järin kalliita. Perussiteen saat muutamilla kympeillä ja kalliimman pään siteet maksavat sadan euron molemmin puolin. Harrastelija voi valita itselleen siteen parhaan tuntuisen monon mukaan.
Kuinka suksen siteet asennetaan?
Yleensä sukset kiinnitetään suksiin ruuveilla. Siteen paikkaa muuttamalla voi vaikuttaa suksen käyttäytymiseen, joten on henkilökohtaista, mikä on juuri sinulle sopiva siteen paikka. Noin suksen keskikohdilta kannattaa kuitenkin aloittaa.