Miksi valita NNN-monot?
Hiihtomaailmassa on sekä SNS-monoja että NNN-monoja. Näistä SNS-monot käyvät vain ja ainoastaan SNS-sidetyypillä varustettuihin suksiin, mutta NNN-tyypin monoja voi käyttää puolestaan NNN-siteiden lisäksi myös Prolink- ja Turmanic-siteiden kanssa. SNS:n laajaa yhteensopivuus ongelmaa ei NNN-monoissa ole, ja se tekee niistä paljon yleishyödyllisemmät.
Kun valitset NNN-monot, ne menevät lähes kaikkiin markkinoilla oleviin sidetyyppeihin. Käytännössä voit siis ostaa NNN-monot ja vaikka Prolink-siteen. Ongelmaa ei ole!
VK:lta löytyy ainoastaan NNN-siteitä ja monoja, joten voit huoletta yhdistää meiltä ostamasi monot ja siteen. Ne toimivat varmasti yksiyhteen.
Luistelutyylin ja perinteisen tyylin monojen eroja
Monoja on tehty erikseen myös luisteluhiihtoon. Luistelutyylin monot ovat profiililtaan hieman korkeammat ja tukevat enemmän nilkkaa, johon kohdistuu luistelussa enemmän rasitusta kuin perinteisellä tyylillä. Monoissa on yleensä myös nilkkaa tukeva rakenne valmiina. Perinteisen mono tulisi olla riittävän jäykkä, että voimansiirto on optimaalista etenkin aktiivihiihtäjillä.
Aloittelijan kannattaa valita myös riittävän paksut monot, että kovilla paukkupakkasilla jalka pysyy lämpimänä!
NNN monon erityispiirteet
NNN-monon erottaa SNS-monoista helposti pohjansa perusteella. NNN-monon pohjassa kulkee kaksi uraa monon kärjestä kantaan. NNN-monossa on kärjessä yksi rauta, jolla mono tulee siteeseen kiinni. Myös Prolink- ja Turmanic-monojen pohjat noudattelevat samankaltaisia kuvioita.
NNN-monojen selkeä ero SNS-monoihin on myös se, että SNS-monoissa on pohjassa pääsääntöisesti aina kaksi kiinnitysrautaa ja yksi isompi ura.
Lasten NNN monot
NNN-monot sopivat hyvin myös lapsille. NNN monot ovat myös sikäli hyvä vaihtoehto, että se sopii mitä todennäköisimmin lapsesi suksen siteisiin suoraan ilman suurempia murheita.
NNN-monoista on olemassa aikuisten tapaan myös lapsille tehtyjä yhdistelmämonoja, jotka soveltuva niin luisteluhiihtoon kuin perinteisen tyylin hiihtoonkin. Kun lapsesi hankkii ensimmäisiä luistelusuksiaan, voi yhdistelmämonot tulla kyseeseen. Kun sidetyyppi on oikea, ne sopivat kumpaankin sukseen, eikä kahta erilaista monoa tarvitse välttämättä hankkia!
Parhaat merkit
Vaikka NNN-sidetyyppi on norjalaisen Rottefellan kehittämä side, se ei itse valmista monoja. NNN-monoja valmistavat tunnetut hiihtovälinevalmistajat. Nykyään myös SNS-sidejärjestelmän kehittänyt Salomon valmistaa NNN-siteiden kanssa yhteensopivia Prolink-monoja, jotka toimivat samalla periaatteella kuin NNN-monot.
NNN-monoja valmistavat muun muassa:
- Madshus
- Alpina
- Fischer
- Rossingnol
- YOKO
- Karhu
Lisäksi Prolink-monoja valmistavat muun muassa Atomic ja Salomon. Nämä monot sopivat yhteen NNN-sidetyypin kanssa.
NNN monot UKK
Kuka valmistaa NNN hiihtomonoja?
NNN-sidejärjestelmä on norjalaisen Rottefellan kehittämä, mutta NNN-monoja saa useammalta hiihtovälinevalmistajalta. NNN-monoja löytyy muun muassa seuraavien hiihtovälineitä valmistavien merkkien valikoimista: Madshus, Alpina, Fischer, Rossingnol, YOKO ja Karhu.
Kuinka paljon NNN monot maksavat?
Halvimmillaan lapsille ja junioreille saa monoja muutamilla kympeillä, ja aloitteleva aikuinen joutuu investoimaan hieman tätä enemmän. Aktiivi- ja ammattilaiskäyttöön tarkoitetut monot voivat maksaa useita satoja euroja. Tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivan monon valikoimista.
Voiko lapselle hankkia NNN monot?
Kyllä voi! NNN-monoja valmistetaan niin lapsille kuin aikuisillekin. NNN-monojen etuna on laaja yhteensopivuus, joka helpottaa suksien siteiden valitsemisen kanssa etenkin etsiessäsi ensimmäisiä suksiasi.