(0) 0,00 €
Yhteensä
0,00 €

Ajoleikkurin lisävarusteet

Ajoleikkurin lisävarusteet muuttavat etuleikkurisi tai puutarhatraktorisi monitoimityövälineeksi. Lumilinko, lumiaura ja lumiketjut avustavat talvella pitämään pihasi siistissä kunnossa. Kesällä peräkärry auttaa siirtämään halko- ja multakuormia kätevästi. Ota päältäajettavastasi kaikki irti laadukkailla lisävarusteilla. 

AMK 097 S - leikkuusarja
Stihl
AMK 097 S - leikkuusarja
Allesilppuava leikkuusarja lisävarusteena silppuamiseen. Silppuamisosa leikkuuleveydelle 95 cm valikoituihin sarjan T4 malleihin.
(0)
59,60 €

Tilattava tuote

AMK 127 - leikkuusarja
Stihl
AMK 127 - leikkuusarja
Allesilppuava leikkuusarja lisävarusteena silppuamiseen. Silppuamisosa leikkuuleveydelle 110 cm + 125 cm valikoituihin sarjan T5 malleihin ja kaikkiin...
(0)
100,00 €

Tilattava tuote

APU 300 - peräkärry
Stihl
APU 300 - peräkärry
Peräkärry erilaisiin puutarhan kuljetuksiin, voidaan käyttää myös kottikärrynä. Tilavuus 150 l.
(0)
454,50 €

Tilattava tuote

AAH 200 - suojapeite
Stihl
AAH 200 - suojapeite
Suojapeite ajoleikkurin säilytykseen ja suojaamaan pölyltä ja säältä. Sarjalle T4.
(0)
151,50 €

Tilattava tuote

ASK 018 - lumiketjut
Stihl
ASK 018 - lumiketjut
Turvalliseen talvikäyttöön 18 tuuman pyöriin sarjoihin T4, T5 ja T6.
(0)
120,20 €

Tilattava tuote

AAH 300 - suojapeite
Stihl
AAH 300 - suojapeite
Suojapeite ajoleikkurin säilytykseen ja suojaamaan pölyltä ja säältä. Sarjoille T5 ja T6.
(0)
171,70 €

Tilattava tuote

AAW 012 - talviakku
Stihl
AAW 012 - talviakku
Talviakku kaikkiin ajoleikkureihin.
(0)
262,60 €

Tilattava tuote

ASP 125 - lumiaurasarja
Stihl
ASP 125 - lumiaurasarja
Lumiaura, jota on helppo säätää korkeussuunnassa ja sivuttain istuimelta käsin. Auran leveys 125 cm, sarjoihin T4 (paitsi RT 4082), T5 ja T6.
(0)
1 100,00 €

Tilattava tuote

ACB 010 - ylläpitolatauslaite
Stihl
ACB 010 - ylläpitolatauslaite
Ylläpitolatauslaite kaikille ajoleikkureiden akuille
(0)
69,80 €

Tilattava tuote

AST 062 - puskuri
Stihl
AST 062 - puskuri
Puskuri malliin RT 4097 SX.
(0)
79,80 €

Tilattava tuote

ADF 500 - ruoho-ohjain
Stihl
ADF 500 - ruoho-ohjain
Leikkuujätteen poistamiseen takaa. Sarjoihin T5 ja T6.
(0)
130,30 €

Tilattava tuote

ADL 012 - vianmääritys- ja latauslaite
Stihl
ADL 012 - vianmääritys- ja latauslaite
Vianmääritys- ja latauslaite kaikkiin ajoleikkureihin. 12 voltin akkujen optimaalinen lataus ja reaktivointi.
(0)
106,10 €

Tilattava tuote

AGW 098 - puutarhatela
Stihl
AGW 098 - puutarhatela
Puutarhatela, leveys 98 cm, kaikkiin ajoleikkurimalleihin.
(0)
318,20 €

Tilattava tuote

AMK 097 - leikkuusarja
Stihl
AMK 097 - leikkuusarja
Allesilppuava leikkuusarja lisävarusteena silppuamiseen. Silppuamisosa leikkuuleveydelle 95 cm valikoituihin sarjan T5 malleihin.
(0)
89,90 €

Tilattava tuote

ASK 020 - lumiketjut
Stihl
ASK 020 - lumiketjut
Turvalliseen talvikäyttöön 20 tuuman pyöriin sarjoihin T4 ja T6.
(0)
130,30 €

Tilattava tuote

Ajoleikkurin lisävarusteiden vaihtaminen

Ajoleikkureiden lisävarusteiden vaihtamisesta on tehty mahdollisimman helppoa. Usein laitteiden irrottamiseen ja kiinnittämiseen ei vaadita montaakaan työvaihetta ja lisävarusteiden vaihtaminen onnistuu kaikilta käyttäjiltä.

Tutustu kuitenkin huolellisesti jokaisen lisävarusteen käyttö- ja turvallisuusohjeisiin ja tee vaaditut toimenpiteet joka kerta. Näin varmistat oman ja muiden turvallisuuden lisävarustetta käytettäessä.

Ajoleikkurin lisävarusteet työtehtäviin

Ajoleikkurit eli päältäajettavat ruohonleikkurit ovat pihojen erinomainen apuri. Entistä paremman hyötysuhteen etuleikkureista ja puutarhatraktoreista saa käyttämällä erilaisia lisävarusteita. Merkistä riippumatta lisävarusteita on tarjolla runsaasti ja näiden avulla pihatraktorille löytyy tarvittaessa käyttöä jopa vuoden ympäri. 

Monet ajoleikkurin lisävarusteet sopivat useampaan laitteeseen, mutta suosittelemme käytettäväksi merkkikohtaisia lisävarusteita. Lisävarusteita on saatavilla mm. näistä kategorioista:

 • Peräkärryt
 • Lumilinko, lumiketjut ja lumiaurat
 • Harjalaitteet, etulevyt, takalanat
 • Erilaiset etu- ja takakerääjät
 • Käytäväharat 
 • Levittimet
 • Nurmikon huoltoon tarkoitetut lisävarusteet
 • Jyrät
 • Leikkuulaitteet ja niittomurskaimet

Ajoleikkurin ja puutarhatraktorin peräkärry

Ajoleikkureihin on saatavilla erilaisia ja eri kokoisia peräkärryjä. Etuleikkurin ja puutarhatraktorin vakiovarusteena on usein peräkoukku, mutta näitä vetokoukkuja voi myös jälkiasentaa molempiin malleihin. 

Etuleikkurin ja puutarhatraktorin peräkärry on apuna monessa pihan askareessa. Ajoleikkurin peräkärry toimii eri tavaroiden tai vaikkapa lehtien tai maa-aineksen kuljetukseen. Muista tutustua hankittavan kärryn maksimi kantokykyyn. 

Peräkärryjä on saatavilla kaksipyöräisistä aina nelipyöräisiin isompiin peräkärryihin, joiden avulla isommatkin tavarat tai kuormat liikkuvat kätevästi. Joissain peräkärryissä on ominaisuutena myös kippi, joka avaa uusia käyttömahdollisuuksia.

Etulevy ja takalana

Päältäajettavan ruohonleikkurin lumilevy on erinomainen apuväline talvisiin ja lumisiin olosuihteisiin. Samalla etulevyllä hoituu tarvittaessa myös kevyemmän maa-aineksen tasoitukset.

Etulevy on yleensä molemmille puolille kääntyvä ja ominaisuutena näissä on usein manuaalinen tai hydraulinen nostovarsi ja törmäysjouset. Etu/puskulevyjä on saatavilla eri leveyksillä, yleisin malli on 100 cm leveä. Joissain etulevyissä on myös mahdollisuus taittaa etulevy aura-muotoon, jolloin lumikuormat kerääntyvät sivuille.

Takalanalla hoituu myös erilaiset kevyempien maa-ainesten tasoitukset ja talvella sen avulla on helppo työntää tai lanata lumet pois pihaväyliltä. Yleisin takalanan leveys on 100 cm ja se kääntyy haluttuun asentoon vaakasuunnassa. Useimmat takalanat sisältävät myös nostolaitteen. Joihinkin malleihin on asennettavissa myös kumiterä, joka sopii hyvin herkille alustoille.          

Lumilinko

Puutarhatraktorin lumilinko on erinomainen apuvälinen talvisiin olosuhteisiin. Pihan pienemmät ja isommat kulkureitit puhdistuvat lumesta sivuille tai eteen heittävän suuttimen avulla. Yksi- tai kaksivaiheinen (kerää ja linkoaa) lumenheittomekanismi heittää lumet jopa yli 10 metrin päähän.

Heittotorven kääntösuunta on hyvin säädettävissä käyttökohteen mukaan. Puutarhattraktorin lumilinkoja on myös kallistettavia malleja. Säätöjä voi mallista riippuen tehdä sähköisesti tai manuaalisesti.

Lumiketjut

Puutarhatraktoreihin on saatavilla lumiketjut parempaa pitoa varten. Talven liukkaille keleille kaikkiin pyöriin asennettavat lumiketjut ovat vakiovaruste jos pihatraktoria käytetään pakkaskeleillä.

Useimmiten sinkityt teräsketjut eli lumiketjut ovat hyvin käyttöä kestävää materiaalia. Yleisin malli kattaa piikkejä sisältävän poikkiketjun joka toisessa sivulenkissä. Lumiketjujen avulla saa laitteelle käyttöturvallisuutta liukkaille keleille. Muista varmistaa oman puutarhatraktorin pyörien koot. Jokaiselle rengaskoolle löytyy omat ketjukoot.

Harjalaitteet

Harjalaitteet ovat yleensä ajoleikkurin eteen asennettavia laitteita, jotka sopivat kaikkiin vuodenaikoihin. Ominaisuutena usein myös pyöräjärjestelmä, jonka ansiosta on helppo löytää oikea maapaine tehtävästä riippumatta. Harrjalaitteet harjaa tehokkaasti pois ruohonkorret, lehdet, hiekan, soran ja lumen. Työleveys on yleensä 90 -120 senttimetriä.

Harjalaitteita on saatavana myös kerääviä malleja, jotka ovat käteviä esimerkiksi asvalttialueiden ja katupölyn puhdistamiseen. Joihinkin malleihin voi erikseen hankkia lisälaitteeksi sivuharjan, jonka avulla esimerkiksi kiveyksien ja seinän vierustojen putsaaminen on helpompaa. Harjalaitteisiin voidaan myös asentaa metallinen harjaosa, jonka avulla rikkaruohojen leikkaaminen seinien ja esimerkiksi kivetysten reunoista käy näppärästi.

Leikkuulaitteet

Puutarhatraktoreihin, joissa ei ole vakiona leikkuulaitetta, on mahdollisuus hankkia laitteen etuosaan asennettava leikkuulaite. Leikkuulaitteissa on ominaisuutena mm. leikkuukorkeuden säätö, silppuava ja taaksepuhallus. Leikkuulaite voidaan nostaa helposti pesuasentoon ilman laitteen irrottamista. 

Kerääjät

Perässä vedettävät ruohon ja lehtien kerääjät ovat oivallinen apuväline nurmikon hoitoon. Laitteen avulla nurmikon pinnasta kerätään kaikki ylimääräinen materiaali talteen jatkokäsittelyä varten. Perässä vedettävät kerääjät vaihtelevat koon, keräysastian koon ja keräysleveyden mukaan. 

Joihinkin ajoleikkureihin on saatavilla myös leikkuriin kiinnitettäviä ruohonkerääjiä. Nämä toimivat joko ilman peräkärryä tai sen kanssa. 

Myös jotkut harjalaitteet ovat kerääviä, joten esimerkiksi talven jälkeisen hiekotushiekan kerääminen puutarhatraktorin eteen asennettavan laitteen avulla on helppoa.

Levittimet

Perässä vedettävät levittimet sopivat mm. hiekan, suolan, soran ja siementen levittämiseen. Levittimet ovat säädettäviä, ison säiliön omaavia apuvälineitä ja ne tulevat tarvittavilla säätöominaisuuksilla varustettuina. Levitimet on tarkoitettu usein koville tiepinnoille, sillä näiden pyörät eivät välttämättä sovi pehmeämmille nurmikkoaloille.

Pienempi levitin on selvästi kevyempi laite, jossa on nurmikkoystävälliset pyörät. Tällöin apuväline sopii myös mm. siementen ja lannoitteen levittämiseen pehmeämmille alueille.

Käytävähara 

Käytävärauta eli käytävähara on eteen kiinnitettävä tai perässä vedettävä laite, joka poistaa tehokkaasti rikkaruohot soran peittämiltä pinnoilta. Erinomainen laite huoltamaan mm. hiekkapolkuja, joissa esiintyy kasvillisuutta ja rikkaruohoja. Lisälaitteeksi on saatavilla myös tiheitä takaharavoita, joiden avulla roskat ja pienimmät rikkaruohot voidaan irrottaa sora- ja hiekkapinnoilta.

Reunaleikkuri

Reunaleikkuri on ajoleikkurin sivulle asennettava apuväline, joka sopii erityisesti nurmikon reunojen ja polkujen välien viimeistelyyn.  Mikäli haluat viimeistellä nurmikon koneellisesti, tässä siihen oivallinen apuväline.

Sammaleenrepijä

Sammaleenrepijät ja sammaleenpoistajat irrottavat sammalta nurmikon pinnasta. Samalla laite rikkoo maan pintaa, jolloin ravinteet ja vesi pääsevät helpommin ruohikon juuristoon. Sammaleenpoistajia on myös kerääviä malleja, jolloin sammalpaakut päätyvät samalla keräysastiaan. Vaihtoehtoisesti nämä sammaleet voi kerätä talteen erillisellä keräyslaitteella joista mainitsimme aikaisemmin.

Nurmikon ilmaaja

Nurmikon putki-ilmastoijan teräsputket painuvat maan sisään ja ilmastavat samalla nurmikon kymmenillä teräsputkilla. Näiden työlaitteiden työskentelyleveys on yleensä 100 - 150 cm.

Useiden ilmastajien ominaisuuksiin kuuluu myös samalla lannoitteen ja ravinteiden levitin, jolloin ilmastajien tekemiin reikiin voidaan samalla levittää lannoitteita ja muita ravinteita.

Niittomurskain eli kelamurskain

Niittomurskaimet ovat erinomaisia apuvälineitä etenkin tiheän kasvillisuuden ja haasteellisen ruohon leikkaamiseen. Kelamurskainten avulla sujuu helposti mm. karheikkojen, ylipitkän nurmikon ja jopa pensaikkojen siistiminen. Käytetään mm. mökkiteiden pientareiden siistimiseen ja tienraivaamiseen. Laitteissa on usein sähköisesti tai manuaalisesti säädettävä leikkuukorkeus.

Jyrät

Työnnettävä tai vedettävä tela, joka toimii mainiona apuvälineenä esimerkiksi uuden nurmikon perustamistöissä. Laitteessa on pyöristetyt reunat jotka eivät vahingoita työstettävää aluetta. Helppokäyttöinen jyrä voidaan täyttää esimerkiksi vedellä tai hiekalla kätevän täyttöaukon kautta. Eri kokoisia täytettäviä jyriä, paino täytettynä esimerkiksi 100 - 200 kiloa.

Hinattava verkkoäes

Hinattava verkkoäes auttaa hienon hiekan tai soran tasoituksessa. Tätä lisälaitetta voi käyttää etuleikkurin, pihatraktorin tai vaikkapa mönkijän vetämänä. Sopii erinomaisesti vaikkapa hiekkakentän tai sorapihan tasoittamiseen ja siistimiseen.

Hinattava kasvinsuojeluruisku

Ajoleikkurin peräkoukkuun asennettava hinattava kasvinsuojeluruisku, jossa usein oma sähköpumppu. Helppokäyttöinen, tukevan teräsrungon ja ison säiliön omaava lisälaite monipuoliseen käyttöön.

Hinattava kastelusäiliö

Sopii hyvin esimerkiksi hiekka-alueiden tai nurmikkokenttien kasteluun. Isommalla tai pienemmällä tankilla varustettu kastelusäiliö on perässä vedettävä ja helposti täytettävä. Sopii talvella vaikkapa jääkentän jäädyttämiseen.

Muut ajoleikkurin tarvikkeet

Ajoleikkureille on olemassa myös erilaisia lisävarusteita huoltotoimenpiteisiin, käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen liittyen. Näiden tarvikkeiden avulla teet työskentelystä helpompaa.

 • Ajoleikkurin nostolaite tai kallistusväline auttaa puutarhatraktorin huolto- ja pesutoimenpiteissä. Esimerkiksi leikkuualueen pesu päältä ajettavien puutarhatraktorien osalta on huomattavasti helpompaa kallistusvälineen avulla.
 • Ajorampit ja ajosillat ovat hyviä apuvälineitä puutarhatraktorin huoltamiseen ja säilyttämiseen. Toimivat hyvinä apuvälineinä mm. silloin kuin ajoleikkuri pitää siirtää paikasta toiseen.       
 • Lastausrampit helpottavat esimerkiksi peräkärryn lastaamista ja vaikkapa erilaisen maa-aineksen tai ruohonleikkuusilpun jatkokäsittelyssä.
 • Puutarhatraktorin suojapeite on myös mainio lisävaruste, varsinkin jos traktorin säilytyspaikka ei ole sisätiloissa. Kestävät peitteet suojaavat laitetta tehokkaasti kosteudelta.
 • Puutarhatraktorin lisäpaino tai vastapaino on joissain laitteissa tarpeellinen. Yleensä ajoleikkurin vastapaino kiinnitetään laitteen takaosaan. Joissain tapauksissa myös ns. rengaspainot ovat tarpeellisia lisävarusteita.
 • Vetokoukkusarja on erinomainen lisävaruste niihin ajoleikkureihin joissa ei ole jo valmiiksi asennettua peräkoukkua. Ehdoton valinta jos aiot käyttää perässävedettäviä lisävarusteita.
 • Puskurit, pohjapanssarit, biosarjat 

Kuten huomaat päältäajettavat ruohonleikkurit ovat äärimmäisen monipuolisia apuvälineitä. Lisävarusteiden avulla isolta kuulostava sijoitus ei tunnukaan niin suurelta, sillä yhdellä laitteella pystyy hoitamaan todella monia työtehtäviä.

VK:lta ostat ajoleikkurit ja lisävarusteet myös osamaksulla.  Tee tilaus netin kautta jo tänään tai ota yhteyttä ja kysy lisää! 
 

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK