Mikä on aurinkolämmitin?
Aurinkolämmitin on aurinkoenergialla toimiva rakennusten lämmityslaite. Se kerää auringonsäteilystä tulevaa lämpöä ja joko varaa lämmön myöhempää käyttöä varten tai puhaltaa sen heti lämmitettävään tilaan.
Aurinkolämmittimestä puhuttaessa vastaan voi tulla myös seuraavia termejä:
- Aurinkoilmalämmitin ja -puhallin: sama kuin yllä mainittu
- Aurinkopuhallin, mikäli lämmin ilma puhalletaan suoraan lämmitettävään tilaan
- Aurinkoilmakeräin ja aurinkolämpökeräin: kaikki aurinkolämmittimet ovat myös aurinkokeräimiä, sillä ne keräävät aurinkoenergiaa itseensä hyödyntääkseen sitä
- Aurinkokennotuuletin ja aurinkokennopuhallin: yleensä näitä termejä käytetään pienemmistä puhallinmalleista, mutta näkee käytettävän myös yleisesti
Kuinka aurinkoilmalämmitin toimii?
- Aurinkolämmittimet keräävät mustalla paneelilla auringonsäteilystä tulevaa lämpöä itseensä
- Lämmin ilma joko ohjataan keräimessä kiertävään väliaineeseen ja varastoidaan varaajaan (esim. lämminvesivaraajaan) tai puhalletaan suoraan sisään rakennukseen.
Kuinka aurinkopuhallin toimii?
Ilmakiertoinen aurinkolämmitys toimii ilman lämmityspattereita tai erillistä aurinkovaraajaa.
- Auringonsäteily lämmittää aurinkopaneelin mustan lämmönkeruupinnan
- Paneeliin integroitu aurinkokenno alkaa tuottaa sähköä ja käynnistää puhaltimen
- Lämmin ilma puhalletaan seinään tehdyn läpiviennin kautta suoraan sisään rakennukseen
Aurinkopuhaltimen etuna on sen vaarattomuus. Ilma ei voi ylikuumeta tai vahingoittaa seinärakenteita, varaajaa tai keräintä. Samoin puhallin ja ilmakanavat eivät voi jäätyä tai aiheuttaa vesivahinkoja. Ilma on nopea lämmittää ja siirtää lämmitettävään tilaan eli jo vähälläkin auringonsäteilyllä päästään käyttämään puhallinta.
Käyttökohteet
Aurinkopuhallinta voidaan mainiosti käyttää pienissä ja keskisuurissa (10-50 neliön) tiloissa, mutta riittävän isolla ja tehokkaalla lämmittimellä voi lämmittää rakennuksia, jotka yltävät pinta-alaltaan aina 150 neliömetriin asti.
Esimerkkikohteita aurinkolämmittimelle:
- Omakotitalot
- Mökit
- Aitat
- Kellarit
- Varastot
- Asuntovaunut
- Siirtolapuutarhamökit
- Autotallit
- Metsästysmajat
- Työmaaparakit
- Veneet
- Kiinteistöt, joissa on kosteusongelmia
Käyttötarkoitus ja hyödyt
Aurinkolämmitin on todella monipuolinen tuote ja sillä on monia käyttötarkoituksia:
- Tilojen lämmitys: aurinkolämpöä voi käyttää Suomessa tilojen lämmitykseen keväästä. syksyyn. Kesällä lämmitystä tarvitaan vähemmän. Kosteissa pesu- ja kellaritiloissa pidetään lämmitystä päällä yleensä myös kesäisin.
- Veden lämmitys: Auringon lämpöenergiaa voi ohjata myös lämminvesivaraajaan.
- Viilennys: Kesähelteillä aurinkopuhallinta voi käyttää tilojen viilennykseen.
- Kosteuden poisto: aurinkopuhallin on erinomainen keino pitää pitkään käyttämättä jäävä mökki kuivana. Se estää ummehtunutta hajua ja kosteusvaurioita. Kosteissa tiloissa, kuten kellareissa puhallin voi olla päällä koko ajan.
- Ilmanvaihto: Aurinkoilmapuhallin puhaltaa uutta, raikasta ilmaa samalla tilaa lämmittäen
- Tulisijan kuivaus: Lämmitettävässä tilassa sijaitseva tulisija kuivuu, kun puhallinta käytetään. Kuivempi tulisija ja hormi parantavat tulisijan vetoa
Kun aurinkolämmitin on kerran ostettu, siitä ei kerry käyttökustannuksia ja se kestää huoltamatta 15-20 vuotta.
Kuinka valitsen aurinkolämmittimen / aurinkopuhaltimen?
Valitse aurinkolämmittimellesi käyttökohde ja päätä mihin tarkoitukseen (kts. vinkkejä yltä) aiot sitä kohteessa käyttää. Kohteen pinta-ala määrittelee hyvin pitkälle sen millaisen lämmittimen tarvitset. Lämmittimen teho määrää kuinka isolle pinta-alalle kyseinen malli soveltuu. Pinta-alasoveltuvuus on myös aina mainittu tuoteominaisuuksissa erikseen.
Ominaisuuksia, joita vertailla:
- Soveltuvuus eli tilan koko kuinka monta astetta ulkoilman lämpötilaa voidaan lämmittää, kun se puhalletaan sisään huonetilaan. Yleensä 10-45 astetta korkeammaksi.
- Puhallusteho: määrää kuinka nopeasti tietyn kokoisen tilan ilma on kokonaan vaihtunut. Tässä yhteydessä puhutaan kuutioista per tunti.
- Kytkimellä vai ilman: kytkimestä napsautetaan puhallin päälle ja pois
- Manuaali- vai termostaatti: Tuloilman venttiiliä säädetään joko manuaalisesti käsin tai siihen voi asentaa termostaatin, joka säätelee tuloilmaa lämpötilan mukaan
- Takuu: yleensä vähintään 2 vuotta
- Huoltoväli: Yleensä vähintään 15-20 vuotta
Asennus ja sijoitus
Aurinkoilmalämmitin / -puhallin asennetaan rakennuksen katolle tai seinään. Suomessa auringonsäteet tulevat maanpinnalle sen verran viistosti, että seinäkiinnityskin toimii hyvin. Etelämmillä leveysasteilla paneelit tulee olla tasaisella pinnalla parhaan tehon mahdollistamiseksi. Seinäkiinnitykseen kannattaa tietenkin valita seinä, joka saa eniten auringonvaloa. Tämä on yleensä etelänpuoleinen seinä. Varmista, ettei paneelin eteen tule varjoa tai estettä edes talvella.
Aurinkopuhaltimen tuotepakettiin kuuluu yleensä aurinkopaneeli, puhallin, läpivientiputki, tuloilmaventtiili, joustoputki, katkaisin sekä kiinnitysruuvit. Tuloilmaventtiiliä saa manuaali- ja termostaattisäädöllä.
Osa puhaltimista voidaan asentaa myös olemassa olevaan 12v-järjestelmään, jolloin tuotepakettiin ei kuulu aurinkopaneeleita.